Gunnar Kvassheim (V): Norsk Kulturminnefond ble opprettet for å gi støtte til istandsetting av bevaringsverdige bygninger i privat eie. Ved å pålegge fondet å bruke minimum en tredjedel av avkastningen på fredete bygninger, har statsråden bidratt til å redusere den totale innsatsen overfor bevaringsverdige bygg og i kulturminnearbeidet for øvrig.
Hvordan harmonerer dette med intensjonene bak opprettelsen av Norsk Kulturminnefond?
Begrunnelse
Siden Norsk Kulturminnefond ble opprettet har om lag 90 prosent av midlene gått til kulturminner som ikke er fredet. For slike kulturminner stilles det krav om en vesentlig andel privat finansiering. Totalt sett har fondets midler utløst nærmere tre private kroner til istandsetting pr offentlige støttekrone.
Statsråden har nå pålagt Norsk Kulturminnefond å stille minst en tredjedel av sin avkastning til disposisjon til istandsetting av fredete byggverk. Dette er en oppfølging av vedtaket om å istandsette alle fredete bygg innen 2020. I tillegg disponeres en vesentlig andel av fondets avkastning til Riksantikvarens verdiskapningsprogram. Total sett fører dette til at over halvparten av fondets midler er utilgjengelig for bevaringsverdige bygg i privat eie. Erfaringsmessig skal prosjekter på fredete hus i snitt utløse én privat krone pr tre offentlige støttekroner. Totalt sett fører regjeringens politikk til at innsatsen innen kulturminnearbeidet svekkes i vesentlig grad, fordi en ikke har fulgt opp med tilstrekkelige bevilgninger for å følge opp vedtak og intensjoner.