Odd Einar Dørum (V): Mener statsråden at klageadgangen når det gjelder vurderingen av en mulig eksperimentell behandling i utlandet er god nok, og vil statsråden vurdere å sikre pasienter adgang til en fornyet medisinsk vurdering - en "second opinion" - når det gjelder slik behandling?
Begrunnelse
Medisinske fremskritt har gjort helsevesenet i stand til å behandle og helbrede stadig flere sykdommer. Likevel vil helsevesenet stadig stå overfor pasienter som ikke har utsikt til helbredelse, men bare kan tilbys lindrende eller potensielt livsforlengende behandling.
Flere kreftpasienter søker behandling i ytterkanten av det strengt vitenskapelig dokumenterte, både i Norge og ved private og i mange tilfeller, eksperimentelle klinikker i utlandet. For enkelte betyr dette forbedret livskvalitet og nytt håp om helbredelse. Selv om effekten av behandlingen ikke er dokumentert etter strenge vitenskapelige kriterier, kan den gi positive resultater for enkeltpasienter. Den psykiske styrken man tilegner seg ved å ta kontroll over eget liv, eller død, kan sannsynligvis være en helbredende faktor i seg selv.
Rammene for å bli tilbudt eksperimentell eller utprøvende behandling i utlandet er strenge, og finansieringsordningen for medikamentell behandling gjør at den enkelte lege og det enkelte sykehus må prioritere strengt hva pasienten kan få dekket av utgifter til medikamenter som ikke er ordinert av norsk helsevesen. En streng prioritering er nødvendig for å sikre at helsekroner brukes der de kommer mest til nytte.
Det er klageadgang på avgjørelser om finansiering av utprøvende behandling i utlandet. Klageprosedyren er av juridisk, forvaltningsmessig karakter, for å sikre at gjeldende bestemmelser er fulgt.