Inga Marte Thorkildsen (SV): Vil statsråden vurdere å foreta endringer i regelverket slik at vedtak om sperret adresse kan gjelde for flere år av gangen, og at personer og familier som lever på sperret adresse kan få større innflytelse over hvor lenge denne beskyttelsen skal vare?
Begrunnelse
Jeg er kjent med at det arbeides i Justisdepartementet med å overføre beslutningsmyndigheten i søknader om sperret adresse fra Sentralkontoret for folkeregistrering til politiet. Det er Sentralkontoret for folkeregistrering som foretar vurdering av trusselbilde og avslår eller innvilger søknader om sperret adresse. Ved ny søknad må det vedlegges en oppdatert trusselvurdering. Mange personer er utsatt for så alvorlige trusler at de lever på sperret adresse, såkalt kode 6. Adressesperringen varer i ett år om gangen. Om søkeren vil opprettholde adressesperringen, må det søkes på ny for hvert år. Jeg har fått flere henvendelser fra kvinner som opplever det som en stor belastning å måtte søke om og dokumentere dette hvert år. Særlig peker de på belastningen med dokumentasjon. I rapporten ”Å leve på sperret adresse” utarbeidet på oppdrag av Justisdepartementet av Solgunn Eidheim, forsker ved Politihøyskolen, understrekes dette av de 15 kvinnene som er intervjuet:
”At kvinnene må søke om å opprettholde vedtaket hvert år ble nevnt av de aller fleste som en stressfaktor. Informanter med barn var spesielt frempå i intervjuene for å beskrive ungenes uro for å bli funnet. Dette gjaldt spesielt større barn og tenåringer med mange års erfaring med en voldelig far. Ett år om gangen er for kort tid, mener kvinnene. I løpet av det første året får de knapt greid å etablere seg på en forsvarlig måte uten å røpe hvem de er. De som har hatt adressesperring i lengre tid forteller at det tok lang tid før de kunne oppleve adressesperringen som betryggende. Mange har dessuten problemer med å huske selve vedtaksdatoen. At kvinnene ikke kan huske en enkelt dato, forklarer de med at de allerede har for mye å huske på for å opprettholde adressesperringen”.