Bjørg Tørresdal (KrF): Det er viktig å få på plass aktivitet og arbeid for asylsøkere i mottak. Navs støtteordninger til arbeidstreningsprosjekt omfatter ikke asylsøkere.
Vil statsråden åpne for at det gis unntak for dette slik at Nav kan bidra i pilotprosjektet "Ut av Dvale-Inn på Dale", og, dersom svaret er nei, hvordan ser statsråden for seg at prosjektet kan finansieres?
Begrunnelse
På asylmottaket på Dale i Sandnes er det på trappene er pilotprosjekt for aktivisering av asylsøkere. En bonde som driver en gård like ved, vil gi arbeidstrening til beboere på mottaket. Gården ligger på samme område som mottaket. Eiendommen eies av Rogaland fylkeskommune og var tidligere psykiatrisk sykehus her. Driftsbygningen på gården ble brukt til arbeidstrening/terapi for pasientene. Prosjektet " Ut av dvale-inn på Dale" for beboere på asylmottakere er tenkt som et samarbeidsprosjekt mellom Hero som driver mottaket, Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Rogaland og det lokale Nav kontoret.
Prosjektet vil gi aktivitet og opplæring i gardsdrift; stell av dyr, melkeproduksjon, renhold av fjøs, tilsyn, stell og vedlikehold av inn- og utmarksbeiter, vedlikehold av gjerder og bygninger, skog og vedhogst samt traktor og maskinkjøring.
Hovedhensikten med prosjektet er å gi asylsøkere og flyktninger som ikke ennå har fått bosetting, en bedre hverdag og å unngå at de får destruktiv ventetid. Beboerne vil få kompetanse innen gårdsdrift og vedlikehold og en hjelp til bedre språkkunnskaper. Arbeidet vil sette dem i stand til å bli integrert i det norske samfunnet.
Også beboere som skal returnere til sine hjemland, vil bygge nyttig kunnskap av dette arbeidsprosjektet.
Det er lagt opp til at Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen skal bidra i prosjektet.
Dersom Nav skal kunne bidra med nødvendige midler til oppstart og drift av dette prosjektet, må det gis åpning i regelverket for at Navs støtteordninger skal kunne brukes overfor asylsøkere.
Prosjektet kan gi mange positive ringvirkninger. Beboerne på mottaket vil kunne dyrke sin egen mat. Området der asylmottaket ligger vil kunne bli tatt vare på, noe som gir økt trivsel og livskvalitet.