May-Helen Molvær Grimstad (KrF): Mange tidligere barnehjems- og skolehjemsbarn har opplevd grov omsorgssvikt mens de var under offentlig omsorg. En samlet stortingskomité slo derfor fast at det ikke skulle nedlegges foreldelsesinnsigelse i slike saker. På tross av dette har staten nedlagt foreldelsesinnsigelse. Nå har lagmannsretten avsagt dom og uttaler at det er nærliggende at saksøkers krav ville ført fram dersom staten ikke hadde brutt Stortingets retningslinjer med hensyn til foreldelse.
Hva vil statsråden foreta seg i denne saken?
Begrunnelse
I Innst. S. nr. 217 (2004-2005) side 9 skrev en samlet familie-, kultur- og administrasjonskomité følgende: "Komiteen støtter vurderinga fra departementet, men føreset at foreldinga ikkje vert gjort gjeldande i saker som omhandler denne gruppa." Stortinget har med dette gitt klare føringer om hvordan staten skal og bør opptre. Allikevel er det nedlagt foreldelsesinnsigelse i en erstatningssak som et tidligere barnehjemsbarn har anlagt mot staten.
I saken la departementet og regjeringsadvokaten til grunn at saksøkeren sitt krav åpenbart ikke ville føre frem, fordi det ikke var rettslig grunnlag for å kreve erstatning som følge av mangelfullt statlig tilsyn. Her var lagmannsretten uenig, og vurderte det slik at det er nærliggende å anta at saksøkers krav ville føre frem dersom hun hadde fått behandlet saken uten at staten gjorde gjeldende foreldelsesinnsigelse.