Kari Lise Holmberg (H): En kjent restaurant i Oslo har lenge prøvd å få tak i en tandoori-kokk, bl.a. gjennom spesialistkvoten. Det har blitt avslag for i alt fire kokker, fordi de ikke oppfyller kriteriene som ifølge eieren er at søkeren må være over 30 år, ha formell utdanning, ti års erfaring og at erfaringen skal være fra et sted av "høy kvalitet".
Hva er bakgrunnen for disse strenge reglene, og hvordan kan det være mulig at en søker som oppfyller kriteriene ikke får tillatelse fordi UDI ikke har kapasitet til å verifisere opplysningene?
Begrunnelse
Driveren av en kjent restaurant i Oslo har i over ett år prøvd å få tak i en tandoori-kokk, også via Aetat, men uten å lykkes. Han har prøvd å få arbeidstillatelse gjennom spesialistkvoten for i alt fire kokker, men alle har fått avslag. Begrunnelsen er at de ikke oppfyller kriteriene som ifølge min kilde er at søkeren må være over 30 år, ha formell utdanning, ti års arbeidserfaring, og at erfaringen skal være fra et sted av høy kvalitet. (uten at kvalitet er spesifisert nærmere i kriteriene).
Utfordringen for ham har vært at India først opprettet formell kokkeutdanning for fire år siden. Det har derfor vært vanskelig å finne noen som oppfyller den formelle delen.
Nå har han imidlertid funnet en som har fylt 30, har formell kokkeutdanning, 10 års erfaring og erfaring fra hhv. en 3 og 4 stjerners restaurant og hotell. Problemet er nå at UDI ikke har kapasitet/evne til å verifisere at disse arbeidsstedene holder "høy kvalitet"- og det til tross for at hotellet har en internettside som angir dette. Ifølge driveren er denne siste verifiseringen det eneste som gjenstår for at han skal få sin etterlengtede tandoori-kokk.