Tove Nyhus (FrP): På grunn av endrede rammebetingelser for kommuneøkonomien synes det umulig å opprettholde eksisterende tjenestetilbud i Nes kommune, Akershus i 2008. De kommunale oppgaver og innbyggernes rettigheter er i stor grad lovfestet, samtidig som kommunen har liten påvirkning på inntektssiden. Områdene helse- og sosial samt skole rammes hardest.
Hva vil kommunal- og regionalministeren gjøre for å oppfylle Soria Moria-erklæringens intensjon om styrking av sentrale velferdsoppgaver som helse, omsorg og utdanning i kommunene i 2008?
Begrunnelse
Nes kommune i Akershus er en såkalt minsteinntektskommune med 18 500 innbyggere. Kommunen har et nøkternt tjenestetilbud til sine innbyggere, og kommunen drives effektivt og med god ledelse.
Regjeringen hevder stadig at kommunene har hatt en historisk inntektsvekst de siste årene, men for kommuner som Nes oppleves slike utsagn som tenkte tall. De faktiske realiteter er at frie inntekter går ned. Fra 2007 til 2008 har den kommunale økonomien blitt vesentlig forverret. Dette skyldes i hovedsak et dyrt lønnsoppgjør i 2007 som også i sin tur gav økte pensjonskostnader. I tillegg skyldes den vanskelige økonomiske situasjonen økte rentekostnader, redusert skatteøre til kommunene, samt flere lovpålagte oppgaver som ikke fullfinansieres fra staten. Så selv om det har vært en realvekst i inntektene til kommunene, kompenserer ikke disse ekstra bevilgningene for økte kostnader. Kommunenes andel av den totale "samfunnskaken" er mindre enn tidligere, og kommunene har mindre å rutte med.
I Nes har man satset på eldreomsorg, og restaurert 2 sykehjem i løpet av de siste år. 28 nyrestaurerte sykehjemsplasser står tomme. Plassene skulle i henhold til økonomiplan åpnes ved utgangen av 2007, men pga. nødvendige innsparinger så finnes det ikke penger til å åpne og drive plassene.
Innen kommunens andre primæroppgave - skole - er det dessverre ikke mye bedre. Det er totalt 191 undervisningsstillinger i Nes, og nå foreslås 17 av disse fjernet slik at kommunen ikke skal gå med underskudd i 2008. I disse dager starter normalt tilsettingsprosesser av nye lærere for skoleåret 2008/09, men nå vurderes det om alle utlysinger av ledige lærerstillinger må annuleres.
På grunn av ovennevnte er det svært utfordrende å drive kommunepolitikk i 2008, og i mange kommuner er det et sterkt tverrpolitisk krav at kommunenes andel av den totale "samfunnskaken" må økes.