Kari Lise Holmberg (H): Antall asylsøkere til Norge har nå økt sterkt, i 1. halvår kan det bli en dobling av antallet. Det er økning av søkere fra mange land, eks.irakere , Sri Lankere og palestinere. Ifølge UDI har innvilgelsesprosenten gått betydelig opp, uten at praksis er endret. Jeg ber spesifikt om prosent over avslag og innrømmelse.
Kan statsråden bekrefte at Norge har en høyere asylinnvandring enn andre land i Nord-Europa, og at innvilgelsesprosenten også er høyere, og mener statsråden at dette er et særnorsk fenomen?
Begrunnelse
Ifølge UDIs nylig avholdte pressekonferanse kom det frem at det nå er en sterk økning i antallet asylsøkere til Norge. Asylsøkerne kommer fra mange land, men særlig nevnt er områder der Norge har vært sterkt involvert i sitt utenrikspolitiske arbeid. (Irak, Palestina, Sri Lanka). Det kan synes som om Norge gjennom dette arbeidet blir godt kjent og derved et attraktivt asylmål. Regjeringen og stortingsflertallet har dessuten nylig vedtatt endringer av lovverket som tilsier at barn og barnefamilier får en positiv særbehandling. Dette fremkommer også av forslaget til ny utlendingslov. Det er ikke usannsynlig at denne liberaliseringen blir godt kjent ute, og at det derfor nå kan komme flere barnefamilier til Norge. Jungeltelegrafen er intet ukjent begrep.
Innvilgelsesprosenten har gått opp fra nær 30 prosent i 2003 til nær 60 prosent i 2007, ifølge UDIs pressekonferanse. Dette til tross for at praksis ikke er endret. Denne store økningen i innvilgelsesprosenten må kunne spesifiseres og forklares og også sees i forhold til det som skjer i andre tilsvarende land i Europa. Det er interessant å vite om dette er et særnorsk fenomen eller om det er utviklingstrekk som er tilsvarende for Europa.