Dag Ole Teigen (A): I St.prp. nr. 1 (2006-2007) heter det at det "må legges til rette for at ansatte i kommunalt rusarbeid og psykisk helsearbeid utvikler felles forståelse og kompetanse i arbeidet med mennesker som har psykiske lidelser og rusmiddelproblemer". Videre framgår det at et statlig tiltak som vil bli prioritert i 2007, er etablering av et kompetansesenter for psykisk helsearbeid i kommunene.
Hvordan er framdriften i dette arbeidet?
Begrunnelse
Gjennom Opptrappingsplan for psykisk helse har kommunene fått betydelige bidrag for å styrke helse- og omsorgstilbudet for personer med psykiske vansker og lidelser.
Siden opptrappingsplanens start er erfaringsgrunnlaget blitt stort. Stadig større arbeidsoppgaver er overført til det kommunale psykiske helsearbeidet. Det er blitt utviklet mange ulike måter å løse utfordringene på, noe er dokumentert, men på langt nær bygd opp som anerkjent kompetanse på nasjonal plan.
Etableringen av et kompetansesenter/nettverk for psykisk helsearbeid ble omtalt i både i statsbudsjettene for 2005, 2006 og 2007. Det er viktig å gjennomføre planene om et nasjonalt kompetansesenter for det psykiske helsearbeidet i kommunene, slik at en kan benytte utvekslede erfaringer til å dokumentere kunnskap som "virker".
I tillegg til å bistå kommunene med informasjonsutveksling og dokumentasjon bør et slikt senter også på andre måter kunne bidra til å videreutvikle fagfeltet i framtiden, gjennom blant annet å beskrive praksis, utvikle brukermedvirkning på alle plan og å gjøre senteret tilgjengelig for ledere og fagpersoner i det kommunale tjenesteapparatet.
Opptrappingsplanen for psykisk helse går ut i 2008, og det er sentralt å ta vare på den kunnskapen kommunene har opparbeidet for å videreutvikle det psykiske helsearbeidet i kommunene til pasientenes beste. Jeg er kjent med at Høgskolen i Molde har kompetanse som kan brukes i etablering av et slikt senter.