Inga Marte Thorkildsen (SV): Vil statsråden ta initiativ for å sikre at psykologiske skader og helseplager i form av f.eks. påvist posttraumatisk stressyndrom vil tillegges større vekt i voldtektssaker?
Begrunnelse
Under 10 pst. av voldtektsanmeldelsene førte til straffereaksjon i 2005. Dette er uakseptable tall. Jeg er derfor glad for at statsråden har fulgt opp Soria Moria-erklæringen ved å sette ned et offentlig utvalg som skal se på disse sakene, i tillegg til å sørge for advokatbistand til voldtektsutsatte, uansett om de velger å anmelde eller ei. Det er likevel en lang vei å gå før voldtekstofres rettssikkerhet blir tilfredsstillende ivaretatt. For eksempel må kvalitetssikrede voldtektsmottak på plass over helse landet, det bør vurderes om lyd - og videoopptaksutstyr kan brukes for å sikre bevis bedre, og det må gis tilstrekkelig oppfølging av de utsatte.
I Aftenposten 12. mars 2007 omtales en henlagt voldtektsanmeldelse, og bistandsadvokat Mona Høiness uttaler følgende: "Jeg vil nå advare kvinner mot å anmelde voldtekt dersom de ikke har slåss med gjerningsmannen." Dette er så alvorlig, at jeg vil be statsråden ta følgende initiativ: Undersøke hvor utbredt det er å henlegge eller frifinne i voldtektssaker på bakgrunn av manglende fysisk motstand fra offeret, samt ta grep for å sikre at psykologiske skader og helseplager i form av f.eks. posttraumatisk stressyndrom vil tillegges økt vekt.
I nevnte sak skal politiet, ifølge kvinnen selv, ha lagt vekt på hvorfor hun ikke hadde gjort fysisk motstand. Politikvinnen som foretok avhøret skal ha uttalt at fornærmede måtte være forberedt på at saken kom til å bli henlagt nettopp av denne grunn. Dette til tross for at kvinnen skal ha fått diagnosen posttraumatisk stressyndrom, og er sykmeldt 50 pst.
Når en framtredende bistandsadvokat advarer ofre for voldtekt mot å anmelde saken dersom de ikke har gjort fysisk motstand, er dette svært alvorlig. Når hun i tillegg påstår at hun "synes [...] flere saker blir henlagt nå enn tidligere", er det nødvendig å undersøke om dette faktisk er tilfellet. Det kan ikke være slik at en kvinne som ikke tør å gjøre motstand, eller som for eksempel dissosierer (noe som er vanlig ved gjentatte overgrep) ikke skal bli trodd, enten det er av etterforskerne eller i rettsapparatet forøvrig. Jeg er derfor interessert i å vite om det er slik at psykologiske skader og helseplager i form av f.eks. påvist posttraumatisk stressyndrom ikke tillegges vekt i voldtektssaker.