Dag Ole Teigen (A): Hva kan gjøres for å sikre at privatpraktiserende psykologer og psykiatere i større grad prioriterer pasienter ut ifra sykdommens alvorlighetsgrad, og hva kan gjøres for å sikre at en henvisning fra legen er tilstrekkelig dokumentasjon på pasientens behandlingsbehov; i St. prp. nr. 1 (2006-2007) varslet Regjeringen en gjennomgang av avtalene til spesialistene, så vil dette også gjelde psykologer og psykiatere?
Begrunnelse
Vi har blitt kjent med at privatpraktiserende psykologer og psykiatere selv kan velge, og dermed også velge bort, pasienter ut ifra for eksempel bakgrunn, alder eller diagnose. Dette kan åpenbart føre til forskjellsbehandling og til at de som trenger hjelpen mest, ikke blir prioritert.
Det er sentralt å sikre alle lik rett til behandling uavhengig av formidlingsevne, etnisk opprinnelse, alder, kjønn, sykdom og lignende. Dette krever sterkere prioritering og koordinering av pasientinntaket. Når ressursene er knappe er det desto viktigere at de blir brukt der behovet er størst.
I England finnes en form for felles inntakssentral til psykologer og psykiatere. Kanskje er dette en måte å sikre klarere prioritering og dermed at ressursene i større grad blir brukt på de mest alvorlig syke pasientene.
Vi er også kjent med at ikke alle psykologer oppfatter henvisning fra lege som nok, men krever at pasientene i tillegg må skrive brev/søknad med ytterligere utdypning av sitt sykdomsbilde. Dette framstår som urimelig, strider mot praksis i andre spesialisthelsetjenester, og kan også bidra til ytterligere skjevhet i psykologenes prioritering.
Mange pasienter opplever at de får en liste over spesialister med driftsavtaler fra fastlegen sin, og selv må ringe eller skrive til dem.
Mange psykisk syke får ikke svar, og får aldri hjelp.
Privatpraktiserende psykologer og psykiatere er offentlig finansierte gjennom avtaler med staten. Det er viktig at man gjennom disse avtalene søker å påvirke ressursbruken til det beste for pasientene.