Inge Lønning (H): Hva vil helse- og omsorgsministeren gjøre for å sikre at den politiske styringen av helseforetakene er i samsvar med lov om helseforetak, som er vedtatt av Stortinget?
Begrunnelse
Det fremgår av et oppslag i avisen Firda 1. september 2006 at samferdselsminister Liv Signe Navarsete tok telefonkontakt med et styremedlem i Helse Førde for å drøfte spørsmål om strukturendringer i helseforetaket. Styreleder i helseforetaket, Clara Øberg, uttaler at dette anses som en uryddig politisk innblanding i styrets arbeid. Kritikken blir tilbakevist av samferdselsministeren.
Regjeringen Stoltenberg I fremmet forslag om endringer i organiseringen av sykehusene i Ot.prp. nr. 66 (2000-2001). Stortingets flertall sluttet seg til forslaget om en foretaksmodell i Innst. O. nr. 118 (2000-2001). Et sentralt element i reformen var å skille mellom overordnet politisk styring og løpende administrativ drift av sykehusene. Foretaksmodellen forutsetter at staten skal utøve sin eierstyring overfor helseforetakene gjennom foretaksmøtet, jf. lov om helseforetak § 16. Det heter eksplisitt i bestemmelsen at staten som eier ikke skal utøve eierstyring i foretakene utenom foretaksmøtet. For øvrig er bevilgningene til helseforetakene og styring gjennom lov- og rammeverk sentrale virkemidler i den politiske styringen av sykehusenes virksomhet.
På bakgrunn av Stortingets vedtak om hvordan styringen av helseforetakene skal ivaretas, fremstår det som klart uryddig at medlemmer av Regjeringen forsøker å påvirke beslutninger i helseforetak utenom de formelle styringslinjene.
En slik praksis sår tvil om hvem som har det reelle ansvaret for beslutninger som fattes. For øvrig er det avgjørende at det er åpenhet om den politiske styringen av helseforetakene, og at denne ikke foregår i lukkede, uformelle fora.