Endre Skjervø (FrP): På hvilken måte vil Regjeringen følge opp lovnadene som Arbeiderpartiets Bjarne Håkon Hanssen kom med i fjor høst under valgkampen, om å sørge for at Statoil gir Industrikraft Midt-Norge rimelig tilgang til gass for det planlagte gasskraftverket på Skogn i Nord-Trøndelag, og hvilke økonomiske bidrag vil Regjeringen komme med i forbindelse med byggingen av gassrøret inn Trondheimsfjorden?
Begrunnelse
Statoil er et av landets største og viktigste oljeselskaper, og er eiet både av private investorer og staten. Det var Arbeiderpartiet som gjennomførte delprivatisering av Statoil, og de må ha vært innforstått med at dette medførte en betydelig reduksjon i muligheten til å bruke Statoil som et politisk redskap. Under valgkampen i fjor høst kom likevel Arbeiderpartiets 1. kandidat, Bjarne Håkon Hanssen, med en rekke lovnader vedrørende det planlagte gasskraftverket på Skogn i Nord-Trøndelag. Blant annet lovte han å umiddelbart ta opp, direkte med Statoil, problematikken rundt gassprisen. Han gikk da så langt at han lovte at Arbeiderpartiet ville sikre at Statoil gir Industrikraft Midt-Norge rimelig tilgang til gass for det planlagte varmekraftverket på Skogn. Et slikt løfte er ganske oppsiktsvekkende, da det innebærer at Arbeiderpartiet gav inntrykk av de faktisk ville bruke Statoil som et politisk redskap, selv om det er en betydelig andel andre, private aksjonærer i selskapet. Men man må anta at en erfaren politiker som Bjarne Håkon Hanssen var kjent med situasjonen og hadde vurdert at det fantes tilstrekkelige virkemidler til at hans valgløfter kunne gjennomføres. Etter valget og regjeringsskiftet har derimot lite skjedd i den anledning. Nå fester det seg et tydelig inntrykk av at Arbeiderpartiet og Bjarne Håkon Hanssen bløffet velgerne om Arbeiderpartiets mulighet til å styre Statoil, og at partiet ikke har til hensikt å følge opp valgløftet.
I opposisjon lovet også Arbeiderpartiet at staten skulle ta myndighetsansvar for bygging av hovedinfrastruktur for naturgass. Heller ikke dette har Arbeiderpartiet gjort noe for å realisere. Denne saken burde man i alle fall kunne løse dersom det var politisk vilje, siden saken ikke innebærer at private aksjonærer i børsnoterte selskaper skal skvises. Det lengste man har kommet, er olje- og energiministerens uttalelse til Trønder-Avisa den 4. april, om at Regjeringen vil være positivt innstilt i forhold til å bidra økonomisk i forbindelse med utbyggingen av gassrøret inn Trondheimsfjorden. Det er dessverre langt fra å være positiv til å faktisk ta ansvar. I andre sammenhenger har den samme statsråden uttalt at gassrør inn Trondheimsfjorden er lagt på is fra myndighetens side, og at man inntil videre fokuserer kun på realisering av gassrør til Grenland.