Marit Nybakk (A): Søndag den 19. mars i år ble det avholdt presidentvalg i republikken Hviterussland. Offisielle tall derfra viser at den sittende president, Aleksandr Lukasjenko, vant valget med 83 pst. av stemmene. Valgobservatører og OSSE er svært kritiske til måten valget ble gjennomført på.
Hva mener utenriksministeren om måten valget ble avholdt på, og vil utenriksministeren ta denne saken opp i dertil egnede fora?
Begrunnelse
Hviterussland fikk selvstendighet i 1991, etter sju tiårs innlemmelse i Sovjetunionen. Men selv etter å ha fått egen selvstendighet som stat, har Hviterussland opprettholdt tette politiske og økonomiske bånd til Russland. Båndene til Moskva er på mange måter tettere i dag enn på mange år, og Hviterusslands bånd til Moskva er, etter alt å dømme, tettere enn det noen annen tidligere Sovjet-stat har. De bilaterale forhold blir mellom annet regulert av en unionsavtale mellom Russland og Hviterussland, inngått 8. desember 1999.
I juli 1995 ble den nåværende presidenten i Hviterussland, Aleksandr Lukasjenko, valgt til Hviterusslands første president. Siden maktovertagelsen har Lukasjenko tatt i bruk autoritære metoder for å opprettholde sin egen maktposisjon. Dette har mellom annet redusert ytringsfriheten, og det stilles nå store spørsmålstegn ved riktigheten av det nylig gjennomførte valget.