Morten Lund (Sp): Kulturminneloven åpner for at staten kan dekke hele eller deler av utgiftene til arkeologiske undersøkelser ved mindre private tiltak. St.meld. nr. 16 (2004-2005) foreslår å øke bevilgningene til slik kostnadsdekning med 21 mill. kr årlig.
I hvilke typer saker kan tiltakshaverne regne med å få dekt utgiftene til arkeologiske undersøkelser i framtida, der utgiftene ikke dekkes pr. i dag?
Begrunnelse
Det vil være av interesse å få opplyst om tiltakshaverne i noen av eksemplene nedenfor kan regne med å få dekt kostnadene til arkeologiske undersøkelser når bevilgningene er økt slik St.meld. nr. 16 angir.
- Eksempelet gjengitt på side 10 i Innst. S. nr. 227 (2004-2005) fra Trøndelag der en privatperson er blitt pålagt å betale 42 000 kr for sikring av et vikingfunn han fant på sin eiendom.
- En gårdbruker i Østfold som er blitt bedt om å garantere for utgravninger til 26 000 kr pluss hold av gravemaskin for arkeologiske undersøkelser i forbindelse med at hun vil legge om en boligvei som går gjennom tunet hennes.
- En gruppe mindre grunneiere i Hordaland som søker konsesjon for bygging av et småkraftverk, og som må garantere for utgravninger til 62 000 kr pluss hold av gravemaskin. Grunneierne vet ennå ikke om de får konsesjon og dekket kostnadene som privatpersoner.
- En kommune i Hordaland som vil utarbeide reguleringsplan for ei grend med nedgang i folketallet, og der reguleringsplanen skal legge grunnlag for småskala næringsutvikling.
Det har kommet krav om arkeologiske utgravninger i forbindelse med reguleringsplanarbeidet som kommunen må bekoste.
- En kommune i Møre og Romsdal som vil regulere 220 dekar til næringsvirksomhet og som må bekoste arkeologiske undersøkelser for mellom 8 og 10 mill. kr.