Marit Nybakk (A): Sjøforsvaret har alt sitt vedlikehold samlet i Forsvarets logistikkorganisasjons tunge verksteder (FLO/TV).
Ser statsråden spesielle utfordringer for Sjøforsvaret ved eventuell omgjøring av FLO/TV til et aksjeselskap (AS), og hvilke sikkerhetsutfordringer kan oppstå ved etablering av sivil næringsvirksomhet på militære baser?
Begrunnelse
Etter oppdrag fra Forsvarsdepartementet utreder Forsvarets logistikkorganisasjon grunnlaget for å omdanne FLO/TV til statseid aksjeselskap. I løpet av utredningen er det kommet fram klare synspunkter fra generalinspektøren for Sjøforsvaret, som mener det er hensiktsmessig at den maritime delen i FLO/TV beholdes som en samlet organisasjon i Forsvarets Militære Organisasjon (FMO).
Vedlikeholdsmessig er Sjøforsvaret i en særstilling ved at forsvarsgrenen, i motsetning til Hæren og Luftforsvaret, ikke vil ha noen vedlikeholdskapasitet tilbake i egen organisasjon (FMO) ved en utskilling av FLO/TV til et AS. Dette gir stor fallhøyde, og ved en eventuell konkurs i dette AS står Sjøforsvaret tilbake uten kompetanse og kapasitet.
Etter sigende har Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) i egen rapport gjort rede for sikkerhetsutfordringene ved en åpning av baser for sivil næringsdrift. En slik åpning av baser kan trolig medføre investeringer i bygningsmasse, sikringstiltak og vaktpersonell. Jeg vil også anta at allierte fartøyer, spesielt fra USA, vil vurdere anløp på Haakonsvern på en annen måte enn i dag dersom basen er åpen for sivil næringsdrift.
Jeg er klar over at eierskap og struktur for Forsvarets tunge verksteder vil bli behandlet av Stortinget høsten 2005.