Hill-Marta Solberg (A): Stortinget har i Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004) lagt til grunn at Ramsund opprettholdes og videreføres som base for Sjøforsvaret.
Mener forsvarsministeren det er samsvar mellom de politiske føringer, som tilsier at Forsvarets tilstedeværelse og operativitet i Nord-Norge bør styrkes, og den forflytning av materiell som skjer bort fra Sjøforsvarets stasjon i Ramsund?
Begrunnelse
Stortinget har gitt sin støtte til omstilling av det norske Forsvaret. Omstillingen inkluderer også en modernisering av den norske marinen. Det konkrete resultatet av dette er innfasingen av nye fregatter med helikoptre, nye MTBer og nye kystvaktfartøy. I innstillingene og debattene knyttet til vedtakene, blir det understreket at operativ evne skal styrkes, samt at Norge har suverenitet over store havområder, spesielt i nord.
Ramsund orlogsstasjon ble opprettet av Stortinget 12. juni 1912. Stasjonen er siden opprettholdt, og huser i dag Marinejegerkommandoen, ett av Forsvarets tunge verksteder og en forsyningsavdeling for Sjøforsvaret. På et sted som Ramsund er forsvarsarbeidsplassene svært viktige, og det er naturlig nok høy sensitivitet knyttet til Forsvarets utvikling. Marinejegerkommandoen er inne i en positiv utvikling og situasjonen for det tunge verkstedet vil bli avklart høsten 2005. For Forsyningsavdelingen er imidlertid situasjonen mer uviss. Forsyningskommandoen i Ramsund har forsyningsansvar for KV Nord, Marine- og Kystjegerkommandoen, og tildels Minedykkerkommandoen.
Forsyningsansvaret inkluderer altså avdelinger som ligger i samme geografiske område.
Forsvarets virksomhet kan ikke detaljstyres fra Stortinget, men signaler jeg har fått tyder på at Forsyningskommandoen i Ramsund svekkes. God eller dårlig tilgang på militært materiell og annet utstyr er vel faktorer som kan påvirke avdelingers operative evne, og jeg antar også at det for et verksted spiller en viss rolle hvilken avstand det er til reservedelene.