Bjarne Håkon Hanssen (A): For de fleste av oss kan det være vanskelig å tyde merkingen av næringsinnholdet i forskjellige matvarer. Dette er et problem for alle som ønsker å finne ut hva maten de spiser egentlig inneholder.
Er det mulig for norske myndigheter å endre reglene for matvaremerking, slik at en blant annet får oppgitt forskjellige fettyper, innhold pr. porsjon i stedet for pr. 100 g, og merking med symboler?
Begrunnelse
I dag pålegges produsentene kun å oppgi ingrediensene i maten. Det er svært vanskelig å finne ut mer om næringsinnholdet i matvarer. Dette er et problem for alle som er opptatt av innholdet i det de spiser blant annet som følge av at de ønsker en livsstilsendring. Spesielt stort kan problemet være for folk med høyt kolesterol, cøliaki, melkeintoleranse eller annen form for matallergi. For mange med begrensede kunnskaper i norsk, for eksempel innvandrere, kan det være nyttig med symboler i steder for tekst. Det er av interesse å høre om nasjonale myndigheter kan endre dette, eller om dette må behandles i forbindelse med EUs næringsdeklarasjonsdirektiv.