Hallgeir H. Langeland (SV): Olje- og energidepartementet (OED) varsler 15. mars 2005 at Norsk Hydros borevindu for "Eirik Raude" i Barentshavet forlenges med én måned, til 20. april. Flere miljøorganisasjoner hevder at forlengelsen er gitt uten at verken Statens forurensningstilsyn (SFT) eller andre høringsinstanser er koblet inn. Det hevdes videre at Havforskningsinstituttet (HI) har avgitt uttalelse i saken, men at denne er unntatt offentlighet.
Stemmer dette, og er det riktig at ingen del av utredningene eller vurderingene så langt i søknadsprosessen tar høyde for boring i april?
Begrunnelse
Olje- og energidepartementet bekjentgjorde 15. mars 2005 at Norsk Hydro sitt borevindu i Barentshavet forlenges med én måned, til 20. april. Dette gjelder boringen med plattformen "Eirik Raude" på utvinningstillatelse 225 i et miljøfølsomt område. Det hevdes fra miljøorganisasjoner at forlengelsen ble gitt uten at verken SFT eller andre høringsinstanser har vært koblet inn. Det hevdes videres at Havforskningsinstituttet har avgitt uttalelse i saken, men denne er unntatt offentlighet.
Den opprinnelige begrunnelsen for at Hydro skulle avslutte boringen innen 20. mars, er at miljøkonsekvensene av utslipp vil være betydelig større etter denne tiden. I april gyter lodda i området, og en rekke andre fiskelarver og yngel trekker inn denne delen av Barentshavet. Disse er svært sårbare for forurensning fra oljevirksomhet. Det er derfor meget viktig at det er brede faglige innspill og åpenhet rundt beslutninger som setter hensyn til miljø- og fiskerihensyn til side. I år er loddebestanden svært liten, og dermed enda mer sårbar enn vanlig for å bli påvirket av forurensning fra oljeboringen. Årsaken til behovet for en forlengelse er Norsk Hydros problemer med riggen og naturgitte forutsetninger som burde være vel kjent for en lisenshaver. Boringen med plattformen "Eirik Raude" ble forsinket av vedlikehold før jul og dårlig vær i januar. Plattformen ble også stengt i tre dager etter to utslipp på en uke. Rykter har gått om oljefunn på feltet. Miljøbevegelsen har protestert kraftig mot boreplanene. Utvinningstillatelse 225 ble tildelt med en borebegrensning i oljeførende lag i perioden 20. mars til 1. august. Norsk Hydro har på vegne av rettighetshaverne i utvinningstillatelse 225 søkt om dispensasjon fra denne borebegrensningen, slik at de kan fullføre den påbegynte boringen. Boreriggen "Eirik Raude" ble ferdigstilt fra verkstedet i Ølen betydelig senere enn planlagt, og dårlig vær forsinket ytterligere tidspunktet da boreriggen ankom Barentshavet. Det hevdes fra OED sin side at rettighetshaverne mener at det er hensiktsmessig operasjonelt og av hensyn til sikkerhet og miljø at de gjenstående arbeidene gjennomføres mens riggen er på lokasjon, i stedet for å avbryte i tråd med tillatelsen. OED redegjør ikke for hvorvidt de på faglig grunnlag mener dette er riktig og hvordan de har kommet fram til beslutningen om å gi utvinningstillatelse 225 i Barentshavet dispensasjon fra borebegrensningen på inntil én måned, fra 20. mars til 20. april 2005, slik at undersøkelsene i den pågående brønnen kan fullføres. Det er bekymring for at denne beslutningen, om den ikke endres, vil bidra til å ytterligere redusere åpenhet og faglig etterrettlighet i forbindelse med oljeaktivitet i de sårbare nordområdene og at dette vil skape presedens for å nedprioritere miljøhensyn når det veies opp i mot lisenshavernes isolerte økonomiske interesser.