Jørund Leknes (SV): EU vil i løpet av året vedta nye retningslinjer for statstøtte. Hvis forslaget blir vedtatt vil det pålegge Norge å endre regelverket for investeringsstøtte til bedrifter i spredtbygde strøk. Det vil få som konsekvens at 80 norske distriktskommuner vil falle utenfor, mens byområder som Hamar, Gjøvik og Grenland vil bli definert som "spredtbygd".
Hva har Regjeringen gjort og hva gjøres framover slik at bedrifter i de 80 næringsfattige kommunene ikke mister muligheten til investeringsstøtte?
Begrunnelse
Nationen skriver 4. mars at EU er i ferd med å endre statsstøttereglene. De nye reglene som er til høring skal vedtas i løpet av året og tre i kraft i 2007. Det opplyses at Norge har fått gjennomslag for "spredtbygdkriteriet" som gir rett til investeringsstøtte i fylker med mindre enn 12,5 personer pr. kvadratkilometer. EU står imidlertid fast på å fjerne muligheten for "swapping" (bytteordning), som gjør at næringsfattige kommuner i "tettbygde" fylker kan komme med i ordningen, mens tett befolkede kommuner i "spredtbygde" fylker kan tas ut. Konsekvensene av EUs linje vil bli at kommuner som Hamar, Skien, Porsgrunn og Stjørdal vil tilhøre spredtbygde områder, mens 80 næringssvake kommuner vil falle utenfor og miste mulighetene for investeringsstøtte til bedrifter. Det vil gjelde kommuner i Østfold, Buskerud, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.
I 2003 ble det gitt investeringsstøtte for 113 mill. kr etter spredtbygdkriteriet.
Ifølge Nationen så mener EUs konkurransekommissær er det overordnede mål for det nye regelverket at det skal betales ut mindre statsstøtte til bedrifter i EU, det skal vises mindre fleksibilitet. I Norge vil det innebære et svært firkanta regelverk som ikke tar hensyn til norsk geografi med et spredt bosettingsmønster.
Det opplyses at Norge, Sverige og Finland og to fjellregioner i Spania kommer inn under spredtbygdkriteriet.
Næringskonsulent Roar Uglem i Selbu uttaler til Nationen at "Investeringsstøtten er en svært viktig stimuli til distriktsbedrifter og et virkemiddel som har gitt god verdiskaping".
Norske og nordiske interesser står på spill i denne saken. Det er derfor viktig med aktiv politisk påvirkning slik at EU ikke legger hindre i veien for å føre en aktiv nærings- og distriktspolitikk.