Magnar Lund Bergo (SV): Kan miljøvernministeren redegjøre for miljøgiftinnholdet i massene og spredningsgraden av disse ved mudring av Fredrikstad Mekaniske Verksteds gamle tørrdokk og dumping av disse i Dramstadbukta i Buskerud og hvorvidt dumping av forurensede masser i Dramstadbukta er i tråd med føre var prinsippet og en garantert varig løsning på arbeidet med opprydding av forurensede sedimenter basert på samordna og sektoroverskridende planer?
Begrunnelse
Over lang tid har det i Norge blitt sluppet ut miljøgifter langs kysten. Sedimentene er derfor svært forurensede i en rekke fjord- og kystområder. Miljøgifter belaster enkeltorganismer og økosystemer og kan dermed skade det biologiske mangfoldet. Spiser mennesker fisk og skalldyr fra forurensede områder blir de utsatt for risiko for helseskade, og Næringsmiddeltilsynet har derfor så langt innført kostholdsrestriksjoner 31 steder i landet, som omfatter områder på til sammen over l 200 km2. Forurensningen av sjøbunnen begrenser fiske og oppdrettsvirksomhet, reduserer områdenes friluftsverdi, og kan begrense eller fordyre utbygging i havneområder. Tidligere miljøvernminister Børge Brende sa i forbindelse med opprettelsen av Nasjonalt råd for forurensede sedimenter 30. september 2003:
"Dette er et alvorlig samfunnsproblem, og det vil trolig koste milliardbeløp å kartlegge og rydde opp de "gamle syndene" langs hele kysten. Det er derfor svært viktig at vi har god og bred kunnskap om de forurensede sedimentene, så de riktige tingene blir gjort - og i riktig rekkefølge. Det kan det nasjonale rådet hjelpe oss med."
Drammen Skipsreparasjon søkte i fjor om tillatelse til å dumpe 70 000 m3 forurensede masser fra skipsverftet FMV i Fredrikstad i Dramstadbukta i Buskerud. Det er usikkert om dette tiltaket bidrar til å fjerne forurensingen eller faktisk flytter og sprer den. Det er tvil om dette tiltaket er forenlig med Stortingets ønske om varige og sektorovergripende løsninger.
Fylkesmannen i Buskerud avslo 12. oktober 2004 tillatelsen om dumping av massene grunnet stor usikkerhet om eventuelle miljømessige konsekvenser av dumpingen. Prøvetakingen av massene som skal mudres er svært mangelfull, men det er sannsynlig at massene inneholder en rekke miljøgifter. Den foreslåtte dumpingsmetoden innebærer i tillegg til problemet med deponering av miljøfarlig avfall i naturen, en stor risiko for spredning av partikler og miljøgifter i vannmassene. Det er de minste partiklene som er mest forurenset av ulike miljøgifter, og disse kan transporteres ut av det tiltenkte dumpeområdet og spres i miljøet selv ved svært svak strøm og på denne måten spre forurensning og bidra til at miljøgifter entrer næringskjeden hvor tungt nedbrytbare miljøgifter vil oppkonsentreres i fisk og skalldyr.
21. desember 2004 ble det klart at SFT overprøvde fylkesmannen i Buskerud og gav tillatelse til dumpingen. Fylkesmannen i Østfold har nylig tillat mudring ved Fredrikstad Mekaniske Verksteds gamle tørrdokk i Fredrikstad den forurensede massen skal hentes fra. Dermed er tillatelsen på plass for massedumping i Dramstadbukta, såfremt ikke miljøvernministeren griper inn.
Myndighetene har blitt kritisert av Riksrevisjonen for å ikke følge opp de nasjonale målene for opprydding i miljøgifter og en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité konkluderte at "Miljøverndepartementet i liten grad har samordnet virkemiddelbruken rettet mot oppryddingsarbeidet. Manglende samordning og overordnet styring medvirker til at sektorene arbeider svært forskjellig i forhold til å løse sakene med forurensning fra tidligere tiders virksomhet. Med bakgrunn i Riksrevisjonens kritikk og de klare sektoroverskridende utfordringer innenfor dette området ber komiteen Regjeringen på en mer aktiv måte ansvarliggjøre, involvere og koordinere de berørte sektormyndigheter", jf. Innst. S. nr. 140 (2002-2003)).