Britt Hildeng (A): Hvor lang er veien fram til forskning, kompetansesenter og behandlingstilbud for mennesker med myalgisk encefalopati?
Begrunnelse
Myalgisk encefalopati er en nevrologisk sykdom med mange symptomer. Den er vanskelig å diagnostisere, men fastlegene har ingen steder å henvise til for hjelp. Det er i dag vanskelig å få stilt diagnose. Når det ikke er mulig å få stilt diagnose, er det heller ikke mulig å få rett behandling til rett tid eller økonomisk hjelp til å komme seg gjennom en vanskelig sykdomstid.
Det er behov for et kompetansesenter med tverrfaglig ekspertise for diagnostisering, behandling og rådgivning. Selv om det foreligger en diagnose for noen i dag, som kan gi visse trygderettigheter, er det vanskelig å få hjelp. Det kan føre til feilbehandling og feiloppfatninger det er vanskelig å leve med. Uten riktig diagnose er faren for å bli svært dårlig både fysisk og psykisk overhengende. Pasientrettigheter er ikke særlig verdt for små diagnosegrupper der kompetansen mangler eller ikke er tilgjengelig. For noen av disse pasientene kommer også sykdommen tilbake etter annen alvorlig sykdom eller påkjenning. De er altså avhengig av oppfølging og avlastning over tid, kanskje flere ganger i livet. Det er ikke så mange det gjelder, kanskje 5 000 personer, men det er veldig viktig for de det gjelder å få adekvat hjelp.