Odd Roger Enoksen (Sp): Nyere forskning om sykdommen Infeksiøs lakseanemi (ILA) viser at den ikke sprer seg slik man før har trodd gjennom vannet og ad vanlige smitteveier, men at overføring av smitte hovedsaklig skjer genetisk. Det betyr at en del dramatiske pålegg om nedslakting ikke burde vært satt i gang.
Vil statsråden sørge for at det snarest settes i gang et arbeid for å oppdatere tiltaksplanen mot ILA i tråd med ny kunnskap om ILA?
Begrunnelse
Nyere forskning, ledet av professor Are Nylund ved Universitetet i Bergen, har dokumentert ny viten om hvordan laksesykdommen ILA (Infeksiøs Lakseanemi) spres. Tidligere trodde man at sykdommen spredte seg først og fremst gjennom vannet og andre vanlige smitteveier. Nyland sin forskning viser at overføring av smitte hovedsaklig skjer genetisk. Det vil si gjennom stamfisk, yngel og videre ved salg av smolt. Smitten kan påvises gjennom screening av fiskens gener.
Ved utbrudd av sykdommen vil nedslaktning av den aktuelle mæren være tilstrekkelig i de aller fleste tilfeller, hvis dette skjer med den samme sykdommen konstateres.
Det er ulike stammer av ILA. Noen av disse er svært hissige og kan føre til kraftige utbrudd med store tap av fisk. Andre stammer lager knapt utbrudd i det hele tatt. Dagens Utryddingsplan for ILA tar ikke hensyn til den nye viten om sykdommen. Hittil har Mattilsynet krevd nedslaktning av hele lokalitetene, flere hundre tusen fisk ved alle funn av ILA. Tilsynet har heller ikke utstyr til å skille mellom hissige og mindre hissige ILA-virus.
Det er svært alvorlig når statlige myndigheter krever nedslakting av svære bestander til flere millioner kroner.
For mange bedrifter kan dette føre til fullstendig ruin. Det siste eksempelet er Lofoten Polarlaks, i Ure i Nordland. Anlegget er pålagt en dagmulkt på 100 000 kr, selv om det ikke er konstatert sykdom i anlegget på den fisken som er i mærene.