Helge Bjørnsen (SV): Hvilken type informasjonsmateriell om ungdom og seksualitet, der homofili er inkludert, er utarbeidet rettet mot foreldre innenfor Familieveiledningsprogrammet som Barne- og familiedepartementet er ansvarlig for, og hvordan er dette i så fall distribuert?
Begrunnelse
I St.meld. nr. 25 (2000-2001) om lesbiske og homofiles levekår og livskvalitet blir oppvekst og identitetsutvikling viet stor plass. Undersøkelser viser at ungdom ofte kvier seg for, og venter lenge med, å fortelle foreldrene sine at de er lesbiske eller homofile. De samme undersøkelsene viser likevel at de fleste foreldre aksepterer dette når de får litt tid på seg.
NOVA-undersøkelsen fra 1999 om lesbiske og homofiles levekår og livskvalitet i Norge viser at lesbiske og homofile ofte velger andre enn de nærmeste familiemedlemmene når de for første gang skal fortelle noen om sin seksuelle orientering. De fleste forventer at foreldrene vil ha problem med å akseptere en sønn eller datter som er homofil/lesbisk, og de ser det derfor som svært vanskelig å fortelle foreldrene om hvem de er.
Det går frem av undersøkelsen at forholdet til foreldrene ble bedre for de fleste etter at de fortalte den nærmeste familie at de var lesbiske/homofile.
I oppfølgingen av stortingsmeldingen blir det spesifisert som eget tiltak at Barne- og familiedepartementet skal være ansvarlige for å lage informasjonsmateriell om ungdom og seksualitet, der homofili er med, rettet mot foreldre innenfor foreldrerettledningsprogrammet i regi av departementet.