Ågot Valle (SV): Stortinget har tidligere bekreftet at de som søker om asyl eller opphold på grunnlag av kjønnsbasert forfølgelse, skal gis individuell vurdering. Stortinget har også vedtatt behovet for å gjennomgå retningslinjene og hva som bør forskrifts- og lovreguleres på dette området. Stortinget påpekte våren 2001 at dette haster.
Hva gjør statsråden for snarest mulig å følge opp Stortingets klare vedtak, og hvorfor er ikke forskriftene som skulle styrke rettssikkerheten til søkerne, gjort gjeldende?
Begrunnelse
Det har en rekke ganger etter Stortingets behandling av St.meld. nr. 17 (2000-2001) vært påpekt at personer utsatt for kjønnsbasert forfølgelse og kvinner som utsettes for vold, har problemer med å få søknadene sine vurdert på en korrekt og tilfredstillinde måte. Oppslag i Dagbladet søndag 3. oktober 2004 forteller historiene til kvinner som har opplevd alvorlig mishandling og som er truet med syredrap i heimlandet. Til tross for dette har de fått avslag på søknadene sine.
Da Stortinget behandlet St.meld. nr. 17 (2000-2001) tilhørte de nåværende tre regjeringspartiene flertallet som var helt enige i at det var et behov for en gjennomgang av retningslinjene og dokumentasjonskravene i forhold til kjønnsbasert forfølgelse. Det samme flertallet påpekte den gang klart at dette hastet. Saken har nå ligget i tre år, etter at arbeidet ble igangsatt av den daværende statsråden.
Mens saken ligger og forhold og praksis ennå er uavklart skriver UNE i sin årsmelding for 2003 at de fleste saker hvor det har vært anført fare for kjønnsbasert forfølgelse, er blitt avslått. Statsråden sier nå i intervjuet med Dagbladet at det ikke lengre er behov for en forskrift for å endre praksis. Dette er oppsiktsvekkende, særlig på bakgrunn av at statsråden i den interpellasjonsdebatten undertegnede tok initiativ til i fjor høst, flere ganger viste til forskriftene. Hun sa ikke på noe tidspunkt at det ikke var behov for nye forskrifter. Begrunnede opplysninger om og hvorfor det ikke er behov for nye forskrifter for å endre praksis, er ikke brakt tilbake til Stortinget. Resultatet av at vi ikke har fått nye forskrifter, ser ut til å være at flere kvinner ikke får den beskyttelsen de har krav på.
Enten det skyldes at komplisert juss gjør at det er nødvendig å avvente innstillingen fra utlendingslovsutvalget, eller manglende behov for å forskriftsfeste fordi man kunne endre praksis på annen måte, burde det ha vært enkelt å komme tilbake til Stortinget mye tidligere med egnet informasjon om dette.