Gunn Karin Gjul (A): Det er nylig påvist gyrosmitte i Leirelva som ligger i Vefsnregionen. Dersom elva ikke får en rask behandling, vil smitten kunne spres seg raskt og man risikerer at behandling av gyro i Vefsna kan bli utsatt ytterligere i flere år.
Vil statsråden raskt gripe inn slik at Leirvassdraget blir gyrobehandlet?
Begrunnelse
Leirelva ligger i Vefsnregionen. Regionen sør for Vefsna er gyrofri og regionen nord for Vefsna ble behandlet ferdig i helga.
Smitten kommer sannsynligvis fra Vefsna. Leirelva ble smittet for 5-6 år siden den ble da behandlet meget raskt.
Faginstanser som Mattillsynet og Direktoratet for naturforvaltning (DN) vil behandle straks men de har ikke myndighet til å sette i gang. Jo lengre ut i Vefsnfjorden gyroen får feste jo lettere sprer den seg til nye områder. Det er også en liten mulighet for at den nybehandlede Rana regionen nord for Vefsna kan bli resmittet.
Elva er bare 500 meter lang og kommer fra en stor innsjø. Laksen går opp i denne sjøen. Denne sjøen lar seg ikke rotenon behandle og må derfor brakklegges med ei fiskesperre. Ved bruk av fiskesperre vil det den planlagte rotenon behandlingen for hele smitteregionen bli forsinket med minst 1 år. Planene for behandlingen ligger klare i Trondheim og utstyret befinner seg på Bjerka i Nordland.