Lena Jensen (SV): I den nye loven om friskoler som trådte i kraft 1. oktober 2003 er kommunene gitt uttalerett ved etableringer av friskoler. Dette innebærer at kommunenes syn skal tillegges vekt dersom opprettelsen av en friskole medfører negative konsekvenser for kommunen, og at departementet dermed kan la være å godkjenne søknaden. Flere kommuner har benyttet denne retten og tatt til motmæle uten å ha blitt hørt.
Kan statsråden redegjøre for hvordan kommunenes uttalelser vektlegges og reglene praktiseres ved godkjenning av friskoler?
Begrunnelse
I den senere tid har vi blitt kjent med flere saker gjennom mediene, der opprettelser av nye friskoler godkjennes av departementet til tross for at kommunene selv går imot det. Et eksempel er Askvoll kommune der departementet har godkjent at det opprettes en privat Montesorriskole, selv om kommunestyret har gått i mot det. Askvoll kommune mener at de kan tape inntil 1 mill. kr dersom en friskole erstatter den kommunale barneskolen i Holmedal skolekrets. Til tross for negative økonomiske konsekvenser av en slik størrelsesorden velger altså departementet likevel å godkjenne søknaden om opprettelsen av en ny friskole.