André Kvakkestad (FrP): Personer som er født og oppvokst på Kjeller og Volla i Skedsmo kommune er bekymret for sin helse med tanke på de samlede helseskadelige utslippene som de radioaktive utslippene fra Institutt for energiteknikk (IFE) og de mulige kjemiske utslippene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Forsvarets annen aktivitet m.m. representerte.
Vil statsråden foreta en helhetlig undersøkelse av de samlede utslipp og om dette kan ha medført overhyppighet av sykdommer som bl.a. kreft hos de personer som vokste opp i området?
Begrunnelse
Det er ønskelig at alle personer som ønsker kunnskap om egen helse og bakgrunn for eventuelle helseskader får dette. Også i forhold til forebygging og rask oppdagelse av helseskader og sykdom er kunnskap om særskilte forhold viktig. En vet at ved sykdommer så som for eksempel kreft er rask oppdagelse av sykdommen viktig i forhold til vellykket behandling.
Ved Kjeller og Volla har en hatt en situasjon der flere miljømessige forhold kan ha virket sammen i forhold til mulige helseskader og sykdomsutvikling. Spesielt viktige er de radioaktive utslippene fra IFE og mulige utslipp fra FFI og annen virksomhet. En person uttrykte det slik i Romerike Blad 30. september: "Vi som vokste opp her har ingen anelse om hva slags gift-cocktail vi kan ha blitt utsatt for." Videre: "Slike ting må vi komme til bunns i. Historien må frem."
Det ble også vis til at utslippene fra IFE i en periode ikke gikk i rør, men at rørene kom på et noe senere tidspunkt.
Det er viktig å være klar over at selv om utslipp etter noe tid ble lagt i rør, vil utslippene uansett havne i andre vassdrag og innsjøer. På samme måte kan miljøgiftene følgelig også ha forplantet seg inn i næringskjeden i et åpenbart større område.
Det ville være hensiktsmessig å få på plass informasjon om de totale miljømessige forholdene som lå til grunn i området på 50-tallet. Dette vil kunne avdekke forhold som det er rimelig å gå videre med, eller informasjon som kan berolige de som er omfattet av forholdene.
Når det gjelder spørsmålet om mulig overhyppighet av særskilte helseskader og sykdommer, vil det være viktig å ta med både de som er vokst opp i område i dette tidspunktet og som fortsatt er beboere, men også de som senere har flyttet ut av området. En vil da lettere kunne se om forhold har virket inn.
Den helseundersøkelsen som omfattet 56 personer i 2000, kan neppe sies å omfatte alle de nødvendige forhold som burde vært omfattet. Derfor vil det være ønskelig om statsråden kunne ta et initiativ til en helhetlig gjennomgang av den totale utslippssituasjonen gjennom flere år, og hvordan dette kan ha virket inn på den helsemessige situasjonen til personer som er vokst opp i de berørte områdene.