Ola D. Gløtvold (Sp): Revidert nasjonalbudsjett viser til at Stortinget i statsbudsjettet vedtok at bl.a. refusjonsprisen for Nexium settes lik indekspris for Omeprazol, og at arbeidet med å gjennomføre dette tiltaket pågår. Stortingets vedtak bygger på at forslaget vil gi staten en betydelig innsparing, samtidig som tilbudet til pasientene ikke svekkes.
Kan helseministeren bekrefte at innsparingen ved implementeringen av Stortingets opprinnelige vedtak vil bli som forutsatt, samtidig som tilbudet til pasientene ikke blir dårligere?
Begrunnelse
Nexium (virkestoff Esomeprazol) er et nytt produkt fra AstraZeneca til behandling av bl.a. spiserørsbetennelse (refluksøsofagitt), en alvorlig sykdom som rammer 10 pst. av befolkningen. Ubehandlet er det stor risiko for arrdannelser og celleforandringer med senere kreftutvikling. Produktet er i sin sammensetning og ved sin effekt forskjellig fra alle eksisterende produkter innenfor samme virkeområde, herunder Losec (virkestoff Omeprazol) som også produseres av AstraZeneca.
Losec er et noe rimeligere produkt enn Nexium. Normalt vil imidlertid en pasient måtte bruke Losec versus Nexium i forholdet 2:1. Dette innebærer at fortsatt bruk av Losec i forhold til Nexium vil medføre høyere samfunnskostnader. Det vises i denne sammenheng for så vidt til tidligere uttalelser fra helseministeren:
"Vurderingen av faktisk byttbarhet (mellom ulike virkestoffer) må basere seg på en faglig vurdering der dokumentasjon [vår understrekning] om effekt og bivirkninger av hvert enkelt virkestoff inngår. Disse vurderingene må foretas av relevante faginstanser."
Videre uttalte han at:
"en forenklet prissammenlikning basert på DDD (definert døgndose) kan medføre at man trekker konklusjoner som ikke reflekterer den faktiske doseringen av legemidlet i daglig bruk og man står derfor i fare for å tallfeste eller identifisere prisforskjeller mellom virkestoff som ikke er reelle basert på faktiske doseringer."
Det som er anført ovenfor tyder på at bruk av Nexium ved behandling normalt vil være rimeligere enn eksisterende medisinske alternativer, og at overgang til Nexium i de fleste tilfeller vil gi samfunnsøkonomisk besparelser, og samtidig kunne innebære et bedre medisinsk tilbud til mange pasienter.