Ola D. Gløtvold (Sp): Vi er kjent med at Statens legemiddelverk har avslått å gi refusjon for insulinet Lantus over blåreseptordningen § 9. Mange pasienter får også avslag på sine søknader etter § 10a.
Vil helseministeren bidra til at denne beslutningen blir revurdert og omgjort, slik at de som medisinsk sett er best tjent med dette legemiddelet kan få det etter blåreseptordningen § 9?
Begrunnelse
Et best mulig liv med diabetes betinger blant annet at man har tilgang på optimale behandlingsverktøy. God metabolsk kontroll reduserer faren for senkomplikasjoner, og sparer den enkelte for lidelser og samfunnet for store utgifter. Beregninger viser at 70 pst. av samfunnets utgifter til diabetes går til behandling av senskader. Kun 30 pst. benyttes til forebygging og behandling.
For alle med type 1-diabetes er insulin en livsnødvendig medisin, og vi mener at personer med diabetes må få tilgang til de beste verktøyene som finnes. Vi er kjent med at Statens legemiddelverk har avslått søknaden om refusjon etter § 9 for insulinet Lantus, og stiller oss undrende til dette.
Lantus vil ikke være et hjelpemiddel for alle med type 1-diabetes, men det er av stor betydning at den enkelte med diabetes, i samråd med sin lege, kan velge det behandlingsregimet som passer best. Studier viser at Lantus gir færre bivirkninger for personer med type 1-diabetes, særlig gjennom at antallet hypoglykemier (følinger) reduseres. Dette gjelder spesielt nattlige følinger. Erfaringene så langt viser at Lantus har et stort behandlingspotensial. Personer med høy HBA1C og stor risiko for komplikasjoner kan redusere denne risikoen ved at de tør å sette mer insulin uten å øke antall følinger.
Hypoglykemi og ikke minst redselen for hypoglykemi er en alvorlig bivirkning ved insulinbruk. Redsel for følinger medfører for noen at de tar for lite insulin. Konsekvensene av å ta for lite insulin er høy HBA1C, og økt risiko for komplikasjoner. I tillegg vil også redselen for senkomplikasjoner bli framtredende. Studier har også vist at Lantus gir mindre svingninger i blodsukkernivået. Store svingninger kan i tillegg til å være fysisk ubehagelige, bety redusert konsentrasjon i for eksempel arbeidssituasjoner. Slike store svingninger gir ikke nødvendigvis utslag på HBA1C-verdiene, men har stor betydning for den enkeltes livskvalitet.
Det er første gang det gis avslag på et nytt insulin i Norge. Vi er klar over at Lantus kan søkes på § 10a, men mener søknadsprosessen krever uhensiktsmessig mye ressurser. Det har vært henvendelser fra brukere som har fått avslag på sine søknader etter § 10a. Dette til tross for at både de og deres leger mener Lantus kan være et hjelpemiddel for å oppnå mer hensiktsmessig blodsukkerregulering og bedre livskvalitet. I sammenlignbare land som Sverige, Danmark og Finland, er Lantus refusjonsberettiget på lik linje som andre typer insulin.