Øystein Djupedal (SV): Finanspolitisk talsmann Per-Kristian Foss fra Høyre uttalte i Dagens Næringsliv 27. mai 1999 om selskaper som kjøper gjeld og fordringer av banken og forsikringsselskaper:
"Vi vil ikke beskytte denne bransjen. Den har vokst opp i utkanten av sollyset, og vi synes disse selskapene nå håndterer urovekkende høye beløp."
Denne bransjen lever fremdeles godt, og tjener store penger på å drive inn gjeld.
Vedstår statsråden seg sine tidligere forslag og uttalelser, og vil han fortsatt vingeklippe gjeldsoppkjøperne?
Begrunnelse
Da finansavtaleloven ble behandlet i justiskomiteen i 1999, var flertallet i komiteen enig om at forbrukere som ikke klarte å betjene gjelden sin skulle få forkjøpsrett til gjelden for en pris som er i samsvar med den pris som den ble tilbudt de som ønsket å kjøpe gjelden. Flertallet greide likevel ikke å bli enig om felles formuleringer til et vedtak. Resultatet ble ingen endring i finansavtaleloven og den forbrukersikkerhet daværende finanspolitisk talsmann fra Høyre ønsket ikke ble vedtatt. Resultatet er at inkassobransjen og gjeldsoppkjøpere fortsatt tjener store penger på misligholdte lån. Eller som finanspolitisk talsmann Foss uttalte det i det samme oppslaget i DN:
"Vi krever at skyldneren skal ha forkjøpsrett dersom långiveren bestemmer seg for å kvitte seg med de misligholdte lånene for en billig penge."
Tiden etter 1999 viser med all mulig tydelighet at slike lovbestemmelser fortsatt er ønskelig og i høy grad nødvendig. Innkreving av gjeld er en lukrativ geskjeft i utkanten av sollyset.