Akhtar Chaudhry (SV): Er det statsrådens mening at hver enkelt i slike tilfeller må stevne sin arbeidsgiver for retten for å få gjennomført det statsråden (til Aftenposten 5. januar 2004) allerede har sagt er lovhjemlede rettigheter, eller kan statsråden i slike saker foreta seg noe overfor bedriften?
Begrunnelse
I 2001 slo Klagenemnda for likestilling fast at kvinner kan bære skaut på arbeidsplassen så lenge det ikke er fare for fysiske og materielle skader etter at Senter mot etnisk diskriminering samme år rapporterte at 1 av 5 opplevde problemer med å bære hodeplagg på arbeid.
Nylig opplevde NN at rett til å bære hodeplagg ikke gjaldt henne hos A-Møbler på Alna i Oslo. Likestillingsombudet slår fast at bedriften ikke kan nekte, men bedriften vil ikke bøye seg for dette og viser til kleskoder. Slik saken står nå, ser det ut til at den kvinnen må gå til arbeidsrettssak mot bedriften, med de belastninger dette medfører, økonomisk og menneskelig. For en som ikke får juridisk assistanse gjennom fagforeningsmedlemskap er dette ofte vanskelig.
Det er overflødig å nevne at Stortinget en rekke ganger har uttrykt et sterkt ønske om å integrere kvinner med minoritetsbakgrunn og gi dem kontroll over sin egen økonomi, person, kropp og situasjon. A-Møblers opptreden går på tvers av disse signaler og bestrebelser.