Christopher Stensaker (FrP): Det er i den senere tid fremkommet påstander om at bistandsmidler blir borte, forsvinner i administrasjon, korrupsjon, eller brukes på en måte som gjør at det er vanskelig å følge pengene til det, eller de, som de er ment for. Dette fører til at det i befolkningen skapes tvil om hvor bistandsmidler havner.
Hva kan gjøres for å føre bedre kontroll med disse midler, og at det ikke ytes penger til korrupte personer eller regimer eller til regimer som fører krig innenfor eller utenfor egne grenser?
Begrunnelse
Gjennom mediene kommer det stadig påstander om u-hjelp som havner i urette hender eller går til håpløse prosjekter. Senest sendte TV2 mandag 27. oktober en dokumentar om et bistandsprosjekt som Norge har støttet i Midtøsten, og som det ikke kan fremvises noen resultater for. Mange land har regimer som gjør at bistand medvirker til at korrupsjon får stor utbredelse, og at bistanden er med på segmentere regimet. Dette er med på å sette u-hjelp i miskreditt i den norske befolkningen, og det savnes tiltak for å kontrollere og stoppe misbruk av penger som Norge yter. Det er mange eksempler på misbruk i land Norge yter hjelp til. For eksempel kjøp av privatfly til presidenten mens befolkningen sulter osv.
Dette er ikke noe nytt, og det gjøres tiltak for å stoppe misbruk, men for at kontrollen skal bli bedre må det settes krav til mottaker. Det må dokumenteres hva pengene går til, hvem som får dem, og at de ikke forsvinner i en statskasse, men går direkte til konkret hjelp. Det er forståelig at befolkningen som er med på å yte midler også ønsker kontroll.
Norge er et av de land i verden som yter mest pr. innbygger i u-hjelp, men ordningen med tvungne bidrag til statlig u-hjelp gjennom beskatningen bidrar til å svekke den enkeltes personlige ansvarsfølelse og giverglede. Videre er det grunn til å peke på at statlig u-hjelp stort sett er lite effektiv og kostbar å administrere. Når så ledere i flere av de landene som mottar norsk u-hjelp kjøper våpen og luksusartikler fremfor å sørge for mat og skolegang til folket, er det grunn til å sette søkelyset på bruk av skattebetalernes penger.