Hans Seierstad (Sp): Den lave fyllingsgraden i vannmagasinene er fortsatt bekymringsfull. Det er fare for at det også kommende vinter vil bli knapphet på strøm og høye priser. Det er tegn til at kraftbransjen også i år tapper ned vannet og produserer for eksport.
Hva gjør statsråden for å skåne forbrukere og bedrifter mot kraftmangel og høye priser i året som kommer, og har statsråden virkemidler som kan gi effekt allerede for kommende vinter?
Begrunnelse
Vinteren 2002/2003 var en spesiell kraftvinter. Allerede i oktober var det klart at vannmagasinene hadde en faretruende lav beholdning. Kraftselskapene fortsatte likevel å tappe for fullt og produserte for eksport fram til nyttår. I løpet av vinteren opplevde vi en 4-5 dobling av strømprisene, og det oppstod fare for strømmangel i deler av landet. Erfaringene viser at stigende strømpriser førte til redusert forbruk. Økningen i prisene var imidlertid så stor at mange forbrukere og bedrifter fikk problemer med å betale regningene.
Ustabile og svært høye strømpriser har skapt store problemer for mange forbrukere. Det viser seg at rundt 100 000 husstander står i fare for å få kuttet strømleveransene, fordi de har problemer med å betale regningene fra i vinter.
Ingen ønsker reprise på denne kraftvinteren, og alle er opptatt av å finne tiltak som kan forhindre at vi skal oppleve det samme på nytt.
I Dagbladet den 12. og 13. juni stod det at kraftprodusentene på nytt lar turbinene gå for å utnytte høye strømpriser i våre naboland og i Tyskland. De henter ut gode priser på strømmen i stedet for å spare vann til vintersesongen. Dette er det samme som skjedde i fjor.
Statistikk fra NVE og SSB viser at fyllingsgraden i vannmagasinene i uke 25 i år totalt for hele landet er på 47,9 pst., mot normalt 63,7 pst. Særlig dårlig fyllingsgrad er det i kraftmagasinene på Vestlandet, der fyllingsgraden bare er på 38,8 pst., mot normalt 66,0 pst. Magasinbeholdningene er fortsatt bekymringsfullt lave. Det trengs større nedbørsmengder enn normalt for å fylle opp igjen magasinene.
Kraftprodusentene svarer på kritikken om høg produksjon på denne måten: "Den kraften som nå produseres, er i all hovedsak uregulert vann, det vil si vann som renner i elver nedenfor de store kraftmagasinene. Alternativet til å produsere kraft av dette, er jo å la det renne i havet." (Ole Haugen i EBL til Aftenposten 13. juni 2003). Det vil være interessant å vite om denne forklaringen er riktig, og i tilfelle hvor stor del av produksjonen som stammer fra regulert vann.
Olje- og energidepartementet har gjennom pressen varslet at det blir arbeidet med tiltak. Den ventede stortingsmeldinga om forsyningssituasjonen vil inneholde virkemidler som gir bedre tørrårssikring. Det blir også sagt at departementet ikke akter å vente med tiltak fram til stortingsmeldinga foreligger. Det er derfor interessant å vite hvilke tiltak departementet arbeider med og som vil ha virkning for kraftsituasjonen allerede for kommende vinter.