Asmund Kristoffersen (A): Det har vært usikkerhet om finansieringsansvaret for behandlingshjelpemidler lå på folketrygden eller de regionale helseforetakene. Etter vedtaket i budsjettet for 2003 ble dette ansvaret lagt på helseforetakene som dermed skal ha det fulle ansvaret for disse hjelpemidlene.
På hvilken måte har helseministeren sikret seg at helseforetakene implementerer denne beslutningen i sine vurderinger av både nye og gamle behandlingshjelpemidler?
Begrunnelse
Jeg har mottatt flere henvendelser fra både pasientforeninger og firma som formidler behandlingshjelpemidler. Felles for disse er spørsmål som knytter seg til det som synes å være uklarhet i måten helseforetakene følger opp det ansvar de er pålagt. Det knytter seg også spørsmål til at en har valgt å beholde en del behandlingshjelpemidler innenfor rikstrygdeverksystemet og folketrygden, f.eks. hjelpemidler til dialysebehandling/hjemmedialyse og insulinpumper med tilhørende forbruksmateriell, mens legemidlet medisinsk oksygen og utstyr til KOLS-pasienter er overført til helseforetakene. Dette synes ikke å ha en entydig medisinsk og logisk begrunnelse. Videre er en blitt kjent med eksempler på at det synes vanskelig å få vurdert nye behandlingshjelpemidler når dette ansvaret nå ligger i det enkelte helseforetak. Et slikt eksempel er spørsmål om å få godkjent et behandlingshjelpemiddel for hjerneslagpasienter. Jeg har konkret fått innspill på et behandlingshjelpemiddel med betegnelsen "Handmaster", som etter beskrivelsen å dømme synes å være meget nyttig for mange hjerneslagpasienter.
Uten å ha noe grunnlag for å bedømme de enkelte behandlingshjelpemidlene, så reiser det seg prinsipielle og praktiske spørsmål som angår norske pasienters tilgang til den beste helsehjelp.
Det er bekymringsfullt hvis vi ikke har noe overordnet organ som bedømmer nye og aktuelle behandlingshjelpemidler med henblikk på et regionalt eller nasjonalt tilbud til norske pasienter. Spørsmålet er også om det er helseforetakene som alene foretar vurderinger om innføring og bruk av behandlingshjelpemidler generelt og vurdering av nye spesielt.
Ved siden av at dette har direkte relevans for den enkelte pasient som kunne profittere på den optimale behandling ved bruk av behandlingshjelpemidler, så skulle jeg tro at de som ønsker å introdusere nye hjelpemidler i norsk helsevesen, også har behov for full klarhet i søknads- og behandlingsprosedyrer.
Jeg mener at det på bakgrunn av konkrete innspill og henvendelser er nødvendig med en klargjøring av de ovennevnte problemstillinger.