Gunhild Elise Øyangen (A): Har helseministeren sørget for en oppmyking av regelverket når det gjelder utprøvende behandling i utlandet?
Begrunnelse
Jeg viser til oppslag i Avisa Sør-Trøndelag lørdag 21. september 2002.
Etter forskriften fra 1999 er det en viss mulighet for bidrag til utprøvende behandling i utlandet. Helseministeren har i februar 2002 opplyst at en arbeidsgruppe skulle se på regelverket for utprøvende behandling for bl.a. å muliggjøre bruk av utenlandsk ekspertise, når vi selv mangler kvalifikasjoner. Ved barneklinikken ved St. Olavs Hospital har en liten gutt på 6 år fått den sjeldne diagnosen Duchenne muskeldystrofi, og foreldrene ser at sykehusets informasjon om denne sykdommen ikke er oppdatert og ønsker å prøve hjelpemidler og behandlingsformer som utprøves i utlandet. Solid faglig forankring for denne type behandling er selvfølgelig viktig, og jeg ber nå helseministeren om å bekrefte at slik behandling kan gis og finansieres. Foreldrene og St. Olavs Hospital har i første omgang fått i gang et samarbeid med et engelsk sykehus om utprøvende medikamentell behandling av den sjeldne muskelsykdommen.
Jeg synes det er viktig at det åpnes for utprøvende behandling av muskel- og skjelettlidelser der vi i Norge har lite erfaring med hva som virker.
Jeg forutsetter at helseministeren vurderer behovet for forskning på muskel- og skjelettlidelser generelt, siden disse er største årsak til sykefravær og uføretrygd. I denne sammenheng bør også sjeldne sykdommer bli vurdert. Større norsk forskningsaktivitet vil på sikt gi vårt helsevesen kompetanse vi i dag mangler. Der norsk forskning ikke strekker til, bør en systematisk benytte seg av utenlands ekspertise.