Kristin Halvorsen (SV): Under toppmøtet om bærekraftig utvikling i Johannesburg sa miljøvernministeren at 10 pst. nye fornybare energikilder innen 2010 både er mulig og nødvendig for å utvikle bærekraftige energiløsninger. Statsministeren sa i sin tale at Norge vil jobbe videre i allianse med andre land for å øke bruken av fornybar energi.
Hva gjør Regjeringen for å følge opp løftene fra Johannesburg om å øke bruken av ny fornybar energi i Norge?
Begrunnelse
Energi er drivstoffet bak nesten all økonomisk utvikling. Det er en nær sammenheng mellom økonomisk vekst og økt energiforbruk, og det er en nær sammenheng mellom økonomisk vekst og klimagassutslipp. Fattige land må kunne øke sitt energiforbruk for å bekjempe fattigdommen. Men det er også fattige mennesker i fattige land som blir rammet hardest av klimaendringene. Derfor står ren energi helt sentralt for å oppnå målet om en bærekraftig utvikling.
Ved å primært støtte en målsetting om at 10 pst. av verdens energi skal komme fra nye fornybare energikilder innen 2010, viste Norge sammen med Brasil og andre latinamerikanske land lederskap i Johannesburg. Dette er et forholdsvis ambisiøst mål ettersom ny fornybar energi i dag bare står for om lag 2,5 pst. av verdens energiforsyning. Flere land, inkludert EU, ønsket et mål om at 15 pst. av energiforsyningen skal være fra fornybare energikilder innen 2010. Mens dette kan se fint ut på papiret, er et slikt mål i virkeligheten av liten betydning. Fornybar energi, medregnet store vannkraftprosjekter og tradisjonell vedfyring, utgjør allerede om lag 14 pst. av verdens energiforsyning
Det ble dessverre ingen enighet om et tallfestet mål for å øke andelen miljøvennlig energi. Allianser mellom land som ønsker å sette seg nasjonal og/eller regionale mål og som viser genuin vilje til å oppfylle disse ser ut som den eneste farbare veien framover. Det er derfor avgjørende at landene som viste lederskap i Johannesburg, deriblant Norge, fortsetter å ta initiativ til å utvikle gode og konstruktive flernasjonale energiallianser.
I denne sammenheng vil vi framheve den rollen de latinamerikanske landene spilte før og under toppmøtet i Johannesburg. De latinamerikanske landene har allerede sluttet seg til en regional målsetting om at 10 pst. av energien skal komme fra nye fornybare energikilder. Forslaget er opprinnelig brasiliansk, og det er godt forankret i regionen. Latin-Amerika er et kontinent med voksende energiforbruk, og erfaringer derfra vil kunne være nyttige også i andre regioner. Et forpliktende samarbeid mellom Norge og land i Latin-Amerika om å øke andelen nye fornybare energikilder, og å gjøre disse tilgjengelige for de fattige, vil derfor være en logisk fortsettelse av den positive norske innsatsen for å fremme nye fornybare energikilder i Johannesburg.
I tillegg vil en naturlig oppfølging fra Johannesburg være at Norge vedtar et ambisiøst nasjonal mål for nye fornybare energikilder, uttrykt som andel av total energiforsyning.