Mette Gundersen (A): På hvilken måte vil miljøvernministeren utvikle og formidle arbeidsverktøy som gjør det mulig for norske kommuner å følge opp forhandlingsprotokollen fra toppmøtet i Johannesburg?
Begrunnelse
Toppmøtet i Rio i 1992 førte bl.a. til en stor satsing på lokalt miljøarbeid over hele verden. Satsingen fikk navnet Lokal Agenda 21. Under årets toppmøte i Johannesburg etterlyste flere kommuner et bredere engasjement fra de ulike statsmakter på oppfølging av det lokale arbeidet for en bærekraftig utvikling. Kommunesektorens internasjonale miljøorganisasjon, ICLEI, utarbeidet et fellesdokument hvor myndigheter blir utfordret på å gå fra det som har vært Lokal Agenda 21 arbeid til mer praktisk arbeid gjennom konkrete handlinger (Local Agenda calls for Local Action). Dokumentet ble ferdig utarbeidet i Johannesburg på samme tid som toppmøtet gikk av stabelen. Også i Norge ser vi at flere kommuner etterlyser et større engasjement fra staten på det lokale arbeidet for en bærekraftig utvikling. Uten et sterkt engasjement fra regjering og storting kan man med rette frykte en kommunal nedprioritering av arbeidet med miljø og Lokal Agenda 21. For eksempel kan det nevnes at det kun var Kristiansand kommune av de norske kommunene som fant det riktig å sende representanter til ICLEIs miljømøte i Johannesburg.
Det er som kjent i kommunene mye av det praktiske miljøarbeidet foregår. Det er her innbyggerne blir direkte aktører i arbeidet for en mer naturvennlig samfunnsutvikling. Derfor er det svært viktig at staten og kommunene jobber tett sammen, også i lag med de frivillige organisasjoner, i arbeidet med å nå målene som ble festet til protokollen etter toppmøtet i Johannesburg.