Torny Pedersen (A): I en pressemelding fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet datert 12. april 2002 slo statsråden fast følgende: "Statskjøp er tidligere vurdert flyttet til Narvik, men dette blir etter dagens beslutning ikke aktuelt." Dette med bakgrunn i vedtak om å legge ned virksomheten ved Statskjøpsavdelingen fra 1. januar 2003. Videre: "Nye organisatoriske løsninger vil skje i samråd med de ansatte og deres organisasjoner."
Er dette en måte å omgå forutsetningene for å legge Statskjøp til Narvik?
Begrunnelse
Stoltenberg-regjeringen ved statsråd Jørgen Kosmo arbeidet aktivt med desentralisering og utflytting av statlige arbeidsoppgaver utenfor det sentrale Østlandsområdet. Ett av departementets prosjekter var å flytte Statskjøp til Narvik, og en arbeidsgruppe ble nedsatt for å vurdere etatens framtidige rolle, organisering og lokalisering. Også lokalt i Narvik ble det jobbet for en slik flytting. Der viste de også til at det ville bli billigere å drive Statskjøp ved å flytte nordover.
Samme regjering tok flere politiske initiativ for utflytting av etater, og var blant annet i gang med en vurdering av utflytting av deler av statens lønns- og personalforvaltning da Bondevik II overtok. For Arbeiderpartiet er det viktig at de politiske myndigheter har en aktiv holdning til utflytting og lokalisering utenfor hovedstadsområdet. Jeg håper det ikke er slik at "motstridende følelser" for flytting ut av Oslo-området fører til at statlige etater vedtas lagt ned, for senere å gjenoppstå med en ny organisasjonsform, nytt navn, men i samme geografiske område.