Eva M. Nielsen (A): Omstillingsarbeidet i Statens vegvesen har tatt betydelig lengre tid enn forutsatt. Dette har ført til betydelige frustrasjoner blant ledelse og ansatte i fylkenes produksjonsavdelinger. Frykten for at fremtidig konkurransekraft kan svekkes er stor. Også de ansattes pensjonsrettigheter føles satt under press.
Hva vil statsråden gjøre for å få fortgang i omorganiseringsprosessen på produksjonssiden, og hvilken fremdriftsplan jobbes det nå etter?
Begrunnelse
Fra hele landet kommer det nå meldinger om at de ansatte i Statens vegvesens produksjonsavdelinger fortviler over Samferdselsdepartementets sendrektighet i arbeidet med å få omstillingsstrukturen på plass. Det har tidligere vært antydet at rammeverket rundt dette arbeidet skulle være på plass i februar 2002. Blant annet skulle styrets sammensetning da være avklart.
Disse stadige utsettelsene skaper usikkerhet i etaten og vanskeliggjør planarbeidet. Konsekvensen blir at de dyktigste fagfolkene søker seg over i annen virksomhet, og et fremtidig statlig produksjonsselskap vil ha mistet betydelig konkurransekraft. Tap av fagarbeidere og ingeniører kan på sikt bli et stort problem for det statlige foretaket. Etablerte entreprenørfirmaer tapper Vegvesenet for fagfolk. Det stilles spørsmål om dette er en villet utvikling. Dersom Vegvesenets produksjonsavdeling, et fremtidig AS, skal være konkurransedyktig må ikke statens stille seg slik at fagfolkene har forlatt etaten allerede før konkurranseutsettingen er et faktum.
Samtidig ser vi at organisasjonen frykter for hva som vil skje med de ansattes pensjonsrettigheter. Statens vegvesen har i mange distrikter vært en betydelig arbeidsgiver med særdeles stabilt mannskap. Det er dårlig personalpolitikk å la slike vesentlige problemstillinger stå ubesvart så lenge. Nå venter etatens mange voksne arbeidstakere på en snarlig avklaring.
Statens vegvesen er en stor aktør innen norsk entreprenørnæring. Omstillingen vil skape endringer som krever at Samferdselsdepartementet uten ugrunnet opphold kommer med de avklaringer fagorganisasjonene lenge har etterlyst.