Sigbjørn Molvik (SV): Dersom et familiemedlem i en familie med omsorg for barn under 18 år som følge av kronisk sykdom havner på institusjon, blir familiens økonomi sterkt forverret pga. høy egenbetaling for opphold i institusjonen.
Vil statsråden ta initiativ til å endre reglene for egenbetaling for langtidsopphold i institusjon slik at familier med omsorg for barn ikke rammes så hardt økonomisk som tilfellet er i dag?
Begrunnelse
Bakgrunnen for spørsmålet er henvendelser fra pårørende til pasienter med tidlig utviklet demens og som pga. sykdommen må oppholde seg på institusjon - som oftest vil det gjelde et kommunalt sykehjem. Når dette skjer i familier med omsorgsansvar for barn, blir familiens økonomi sterkt forverret fordi en stor del av demenspasientens sykepensjon går til egenbetaling for opphold i institusjonen. En familie som er i en slik situasjon, vil fortsatt ha store utgifter knyttet til bolig, mat, klær, strøm, telefon, bilhold og andre vanlige husholdningsutgifter som alle barnefamilier i Norge har. Selv om den konkrete bakgrunnen for denne henvendelsen er pasienter som er rammet av demens, vil den samme problemstillingen selvsagt være aktuell uansett hvilken sykdomstilstand som nødvendiggjør opphold på institusjon.
Av opplysninger jeg har mottatt går det fram at egenbetalingen beløper seg til opptil 100 000 kr årlig. I dag er reglene slik at det gis et lite fratrekk i oppholdsbetalingen for barn under 18 år, mens det ikke gis noe fradrag for barn mellom 18 og 21 år. Hvis derimot en forelder dør, får barn etterlattepensjon fram til 21 år. Reglene er også slik at dersom pasienten i disse tilfellene dør, mottar hvert enkelt barn en etterlattepensjon som er betydelig høyere enn det som er igjen av vedkommendes pensjon etter at oppholdsbetalingen er trukket fra.
Disse forholdene synes for meg så urimelige at det er nødvendig å gjøre endringer for å bedre disse familienes økonomi. Jeg håper derfor på et positivt svar fra statsråden.