Eva M. Nielsen (A): Bondevik II regjeringens vedtak om å fjerne støtten til de kommunale næringsfondene har ført til at mange kommuner i Finnmark ikke kan gi støtte til nyetablerere i samme grad som tidligere. Dette fører igjen til at arbeidsplasser i distriktene går tapt. Gründere, og kanskje spesielt kvinner med gode forretningsideer, gir opp.
Hva vil statsråden gjøre for at kommunene igjen skal bli i stand til å yte midler til etablererne?
Begrunnelse
Staten har gjennom offentlige virkemidler ytt bistand til det lokale næringsliv. Dette har skjedd ved at SND (Statens nærings- og distriktsutviklingsfond) har ytt midler til kommunenes næringsfond som igjen har hjulpet etablerere med å komme i gang med sine prosjekter. Bondevik II regjeringens vedtak om å svekke denne næringsstøtten i statsbudsjettet for 2002 gir seg nå utslag i Distrikts-Norge. Blant annet opplyser Utviklingsutvalget i Kvalsund at kommunen tidligere har fått opptil 800 000 kr årlig fra staten til det kommunale næringsfondet. Andre kommuner i distriktene melder om det samme. Opp gjennom årene har mange småbedrifter hentet sin støtte i etableringsfasen fra kommunens næringsfond, en støtte som igjen har ført til at eierne har kunnet få midler fra andre instanser. Nå er mange i distriktene fratatt denne mulighet.
Uteblivelsen av disse statlige midlene til kommunene fører til at entusiastiske etablerere ikke kommer i gang med sine forretningsideer, blir skuffet, og i verste fall, flytter fra distriktene og inn til mer sentrale strøk. Spesielt i den nordlige landsdelen er kommunene avhengig av at initiativrike folk med gode ideer får en startpakke, og får prøvd sine ferdigheter. Undersøkelser har vist at i flere kommuner er det et flertall av kvinner som er søkere til denne støtten, og som er ivrigst for å få bedriften til å bli lønnsom. For etablererne er også det kommunale tilskuddet en tillitserklæring fra lokalsamfunnet om at noen tror på dem og deres ideer.