Tove Lehre (SV): Det er i dag vanskelig å finne nok fosterhjem, spesielt for større barn og søskengrupper. Vilkårene rundt godtgjøringen kan være et hinder for å finne mange nok familier å velge mellom. Man er ikke ansatt, men har en oppdragsavtale knyttet til den enkelte plassering. Dette innebærer at man hverken er omfattet av forsikrings- eller pensjonsordninger.
Vil statsråden ta initiativ til at det etableres ordninger som sikrer fosterforeldre forsikring og pensjon for de oppdrag de tar?
Begrunnelse
Så sant det er mulig forsøke barnevernet å styrke det enkelte barn ved å gå inn med tiltak i barnets egen familie og nærmiljø. Det er bare når dette ikke er mulig at fosterhjem blir alternativet. De barna som plasseres i fosterhjem har hatt store belastninger og det stilles derfor helt spesielle krav til dem som er villig til å stille opp som fosterforeldre. Et nesten ufravikelig krav er at en av fosterforeldrene ikke skal ha arbeid utenfor hjemmet.
I dagens samfunn er det heller sjelden at ikke begge foreldre er i arbeid utenfor hjemmet. Folk flest er bevisst på nødvendigheten av å sikre seg i forhold til sykdom og få rett til tjenestepensjon.
Fosterforeldre faller utenom de generelle rettigheter arbeidstakere har etter arbeidsmiljøloven. Å ta oppdrag som fosterforeldre, er ikke et alternativ til arbeid utenfor hjemmet. Dette i seg selv kan vanskeliggjøre rekrutteringen. Når det i tillegg er slik at den som er hjemmeværende med fosterbarnet heller ikke får anledning til å opparbeide rettigheter til tjenestepensjon i den tiden oppdraget varer, blir det neppe enklere å finne mange nok fosterhjem å velge mellom.
Mangel på fosterhjem fører igjen til at mange barn må vente unødig lenge i institusjoner, beredskapshjem eller må oppleve ulike akuttiltak. Det bør derfor være en målsetting å bedre rammevilkårene rundt fosterhjemmene, slik at flere ser seg i stand til å påta seg slike viktige oppdrag.