Jørn L. Stang (Uav): Er det demokratisk og forsvarlig fra utdanningsministeren sin side å advare mot at ikke alle som stiller til valg er "seriøse nok" til å delta, eller at det er tilstrekkelig å nekte lister/partier fordi de ikke er "landsdekkende partier" og bør derfor ikke delta på skolevalgene 2001?
Begrunnelse
Det henvises til Rundskriv F-30-01 /15.05.01 fra KUF departementet hvor ministeren oppfordrer fylkeskommunene og eierne av de statlige og private videregående skoler å organisere prøvevalg for Stortingsvalget 2001. Så langt intet oppsiktsvekkende inntil at dette dukker opp i rundskrivet: "- I denne sammenheng mener jeg det vil være fruktbart å trekke seriøse partier og organisasjoner utenfor skolene inn. Særlig vil jeg oppmode skolene om å invitere representarer for de landsdekkende politiske partiene til skolene". Med denne anmodningen ekskluderer utdanningsministeren lister som ikke er landsdekkende, samt at man kun bør invitere såkalte "seriøse partier". Hvilke partier som ikke er seriøse sies det ingenting om, men selve uttalelsen er meget oppsiktsvekkende fra en ansvarlig minister som selv bør opptre seriøst. Dette må være et klassisk eksempel på å misbruke sin posisjon som folkevalgt.
Disse anmodningene kan være hovedårsaken til at flere skoler har utelatt et stort spekter av partier og lister i de enkelte fylker. Undertegnede kjenner spesielt til at Østfoldlista, Sørlandslista, Oslo-lista og det landsdekkende Kystpartiet er blitt holdt utenfor skolevalgene. Der er også eksempler på at flere andre landsdekkende partier er blitt holdt utenfor i Østfold fylke, ved alt for mange skoler. Dette ser ut til å skyldes utdanningsministerens rundskriv om skolevalgene.