Arne Lyngstad (KrF): Oppslag i media tyder på at fylkeskommunen i 2002 vil stå overfor store budsjettunderskudd som følge av det økonomiske oppgjøret vedtatt av Ap og FrP ved statlig overtakelse av sykehusene. Flere fylkeskommuner varsler i blant annet sine økonomiplaner reduksjoner i videregående opplæring.
Hva gjør statsråden for å skaffe seg oversikt over situasjonen, og hvilke tiltak vil statsråden iverksette for at skoletilbudet oppfyller behovene?
Begrunnelse
Den statlige overtakelse av sykehusene fra januar 2002 fører til et nytt økonomisk oppgjør med fylkeskommunene. Fra Kommunenes Sentralforbund (KS) er det påpekt at det økonomiske opplegget Ap og FrP vedtok, vil føre til en "underfinansiering" av refomen på nærmere 1,2 milliarder kroner, noe som må dekkes inn gjennom reduksjoner i fylkeskommunenes øvrige virksomhet. Fra 1. januar 2002 vil videregående opplæring være den største sektoren i fylkeskommunenes virksomhet. Det er derfor grunn til å tro at rapportene i media 29. juni 2001 om at nedskjæringene vil ramme videregående opplæring, medfører riktighet.
I økonomiplanene fra flere fylkeskommuner våren 2001 leser vi at nedskjæringer i videregående opplæring først og fremst vil gå ut over tilbudet om teknisk fagskole, voksenopplæring og yrkesfaglige tilbud. Alle disse områdene har det vært viktig for Stortinget å opprettholde eller videreutvikle:
- Stortinget har blant annet vedtatt å be Regjeringen fremme en egen lov om fagskoleopplæring som skal være operativ fra skoleåret 2002/2003, og som blant annet inkluderer videreføring av teknisk fagskole.
- Stortinget har gitt voksne rett til videregående opplæring som ledd i kompetansereformen, og fylkeskommunene har ansvar for at dette behovet blir gitt.
- Et viktig formål med Reform 94 var å styrke den yrkesfaglige utdanning. Eventuelle nedskjæringer i videregående opplæring vil fort skje i dyre fagopplæringer, redusere investeringene i teknisk utstyr m.m.. Dette vil kunne gi dårligere innhold i og en mindre moderne yrkesopplæring.