Kjellaug Nakkim (H): Skadeoppgjørsselskaper leverer forsikringstjenester i form av skadeoppgjør. Tjenestene er en integrert del av det endelige forsikringsproduktet. Innføring av mva. på skadeoppgjørstjenester vil derfor føre til at norske og utenlandske forsikringsselskaper uten egne skadeoppgjørsfasiliteter får en betydelig konkurranseulempe sammenlignet med større norske forsikringsselskaper med interne skadeavdelinger.
Vil statsråden sørge for at skadeoppgjørstjenester eksplisitt fritas for mva.?
Begrunnelse
I forbindelse med innføringen av momsreformen er det oppstått uklarhet om det må svares merverdiavgift av skadeoppgjørstjenester fra 1. juli. Skadeoppgjørselskaper leverer forsikringstjenester til forsikringsselskaper i form av skadeoppgjør. Tjenestene er en integrert del av det endelige forsikringsproduktet. De siste årene har bransjen vokst som følge av at flere utenlandske forsikringsselskaper har ønsket å etablere seg i det norske markedet uten å bygge opp egne skadeavdelinger. Også enkelte norske forsikringsselskaper benytter eksterne skadeoppgjørstjenester. Innføring av merverdiavgift på skadeoppgjørstjenester vil derfor føre til at norske og utenlandske forsikringsselskaper uten egne skadeoppgjørsfasiliteter får en betydelig konkurranseulempe sammenlignet med større norske forsikringsselskaper med interne skadeavdelinger. Resultatet kan bli færre aktører i markedet, mindre konkurranse og høyere premier.
I Budsjett-innst. S. II (2000-2001) ba et klart flertall på Stortinget Regjeringen påse at likeartede finansielle tjenester som utøves ved forvaltning av verdipapirfond og investeringsselskap blir behandlet på samme måte. Spørsmålet om likebehandling av forsikringsselskapers egenproduksjon og kjøp av skadeoppgjørstjenester er langt på vei en parallell problemstilling. Jeg spør derfor statsråden om han vil klargjøre at salg av skadeoppgjørstjenester til forsikringsselskaper skal fritas for merverdiavgift.