Rigmor Kofoed-Larsen (KrF): Rikstrygdeverket har i brev til Fylkestrygdekontoret i Oppland presisert at trygdeverket ikke dekker reiseutgifter for sykehuspersonale (Hørselssentralen) i forbindelse med ambulant tjeneste.
Kan en dispensasjonsordning eller en regelendring være en mulig løsning, og vil statsråden ta et initiativ til å se på dette problemområdet slik at pasientene kan få et godt fungerende tilbud tilbake?
Begrunnelse
Hørselshemmede i Lesja og Dovre har opptil 550 km(tur - retur) for å komme til hørselssentralen på Gjøvik. Å lære å tilpasse og bruke et nytt apparat er for mange en lang og vanskelig prosess. Mange brukere er svært gamle. Apparatene kan bare justeres av folk fra Hørselssentralen.
Siden 1997 har en audioingeniør ved Gjøvik Fylkessykehus blitt frigitt 3-4 dager i året for å komme til Dombås. Det lokale trygdekontoret innså fordelene ved å betale for bare en eller to personer i stedet for reiseutgifter for 25-30 personer. Tilbudet har fungert meget godt. Rikstrygdeverket sier nå nei til dekning av utgiftene til en slik løsning.
For mange blir det da enklere å legge problemet i en skuff, heller enn å reise den lange vegen til Gjøvik for å få hjelp. Følgen er en vanskeligere livssituasjon som resulterer i isolasjon og andre problem.
Tilbudet slik det har fungert er bedre for pasientene og mindre kostnadskrevende for det offentlige. Det burde være en god løsning for alle parter.