Lisbet Rugtvedt (SV): I Lunners kommuneplan 2000-2011 er det åpnet for utbygging av i alt 106 hytter i LNF-områder. Disse utbyggingene er i konflikt med nasjonale friluftsområder (Marka), og mange ligger nær verna vassdrag. Planstatus synes verken å være i samsvar med foreslått arealbruk eller plan- og bygningsloven.
Oppfatter miljøvernministeren de omtalte delene av Lunners kommuneplan som juridisk gyldig og vil hun foreta endringer i planen slik at de nasjonale natur- og friluftsinteressene ivaretas?
Begrunnelse
Ingen har fremmet innsigelser til de foreslåtte hytteområdene. Det synes som de regionale myndighetene ikke har ivaretatt nasjonale natur- og friluftsinteresser i planprosessen.
Områdene er lagt ut som LNF-områder med adgang til spredt fritidsbebyggelse jf. plan- og bygningsloven § 20-4, 2. ledd bokstav c.
Av de aktuelle hyttene er 46 lokalisert i området omkring Mylla i Nordmarka, og resten i området Romeriksåsene/Hadelandsåsene.
I alt 46 av disse hyttene ligger i virkeområdet for markaforskriften (Forskrift om skogbehandling og skogsdrift for skogområder i Oslo og nærliggende kommuner; Marka). Av områdene ligger også 6, med i alt 69 hytter, i virkeområdet til de rikspolitiske retningslinjene for verna vassdrag.
Planen åpner i realiteten for utbygging av hyttefelt, uten at kommuneplanen angir arealbruken byggeområde. F. eks. åpnes det for bygging av 25 hytter på et ca. 40 daa stort areal like ved innsjøen Skjerva (verna vassdrag), og dette innebærer i praksis at arealet ikke kan opprettholdes som LNF-område.
Plan- og bygningslovens § 23 nr. 1 pålegger utarbeidelse av reguleringsplan for større bygge- og anleggstiltak. § 23 nr. 1 synes å være brutt for de største av disse LNF-områdene med høyest utnyttingsgrad. Spørsmålet da er om plan- og bygningsloven går foran Lunners kommuneplan.
Oslo og Omland Friluftsråd har tatt opp saken gjennom brev til fylkesmannen og Miljøverndepartementet tidligere, men har ikke fått tilfredsstillende svar på disse spørsmålene.