Bjørn Hernæs (H): Meldingene om at det norske generalkonsulatet i Minneapolis skal nedlegges har vakt sterke reaksjoner i USA. Både politiske, næringsmessige og kulturelle interesser taler sterkt imot en slik nedleggelse. Også de følelsesmessige bånd mellom Norge og USA taler i samme retning. Norge er sammen med Canada det eneste land med generalkonsulat i hjertet av det "norske" Amerika.
Vil utenriksministeren på denne bakgrunn sørge for å opprettholde generalkonsulatet?
Begrunnelse
Det norske generalkonsulatet i Minneapolis dekker 8 stater i USA: Michigan, Wisconsin, Iowa, Nebraska, North Dakota, South Dakota og Montana. Mellom 75 og 80% av de ca 4 millioner amerikanere av norsk herkomst bor i disse 8 statene. I Minnesota hevder 15% av en befolkning på 4.5 millioner at de har norske aner. I North Dakota er andelen 30%!
Universitetene i Minnesota, North Dakota og Wisconsin, samt Luther Seminary, Bethel College, Mankato State og Waldorf College i Iowa er helt sentrale i utvekslingsprogrammer mellom Norge, Minnesota og Midtvesten.Det er omtrent 400 norske studenter i området. Hvert år holdes det et "Nobel Peace Prince Forum" i Minnesota. Mindekirken er den eneste kirken som er tilbake i USA med gudstjeneste på norsk hver søndag.
Generalkonsulatet støtter kontinuerlig norske kulturelle organisasjoner og aktiviteter. Kongefamilen har besøkt distriktet en rekke ganger. Det samme har en rekke norske politikere fra Storting og Regjering.
Turisttrafikken til dette området av USA er stor og økende og mulighetene for handelssamarbeide er meget betydelige. Dette området i USA er ikke "bare" landbruk. Minnesota alene huser 12 av de 500 største firmaene på Fortune's liste. Tar man med Michigan finner man tre av verdens største firmaer, General Motors, Ford og DaimlerChrysler. Minneapolis rangerer etter New York, men foran San Fransisco og Los Angeles som finanssenter.
Dette er noen få eksempler på det uheldige i å lukke denne innfallsvinkel til USA.