Ansgar Gabrielsen (H): Selskapet C-MAP i Egersund er den ledende globale aktøren innenfor produksjon og distribusjon av elektroniske sjøkart. Etter at sjøkartsenteret PRIMAR ble etablert av norske og britiske myndigheter i 1999 har C-MAP ikke fått direkte leveranser av digitale kartdata fra de ti sjøkartverkene som deltar i PRIMAR-samarbeidet. C-MAP er henvist til å kjøpe kartdata fra PRIMAR, noe som virker sterkt konkurransevridende.
Vil statsråden sørge for like konkurransevilkår for den norske IT-bedriften?
Begrunnelse
Selskapet C-MAP i Egersund er den ledende globale aktøren innenfor produksjon og distribusjon av elektroniske sjøkart. Etter at sjøkartsenteret PRIMAR ble etablert av norske og britiske myndigheter i 1999 får C-MAP imidlertid ikke tilgang på digitale kartdata fra de ti sjøkartverkene som deltar i PRIMAR-samarbeidet. Dataene fra disse sjøkartverkene er forbeholdt PRIMAR som så distribuerer dataene videre til sine distributører. C-MAP er henvist til å kjøpe kartdata fra PRIMAR til den pris PRIMAR operer med i markedet for deretter å selge dataene videre til shippingmarkedet i konkurranse med PRIMAR. Dette er sterkt konkurransevridende og innebærer at den norske It-bedriftens muligheter til fortsatt å være den ledende globale aktøren innenfor distribusjon av elektroniske sjøkart blir sterkt redusert. Ordningen med at PRIMAR som regionalt sjøkartsenter har fått enerett på å motta digitale kartdata fra de samarbeidende sjøkartverkene er et rent nord-europeisk fenomen. Andre kartverk bl.a. i Hellas, Japan og Singapore leverer digitale kartdata/ENC direkte uten å diskriminere mellom private og statlige aktører. Det synes derfor ikke å være noen formelle grunner til å opprettholde denne diskrimineringen av C-MAP og eventuelle andre private aktører.
I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2000 var Stortinget opptatt av at etableringen av PRIMAR ikke skulle føre til konkurranseulemper for private aktører. I Budsjett-innst. S. nr. 8 (1999-2000) skrev således en enstemmig næringskomité:
"Komiteen legg vekt på at opprettinga av PRIMAR ikkje påfører kommersielle forhandlarar av elektroniske sjøkart uheldig konkurransevridning."
Praksisen der PRIMAR gis eksklusiv rett til å motta digitale sjøkartdata påfører C-MAP og evt. andre private aktører innebærer nettopp en slik konkurransevridning. Jeg spør derfor om statsråden vil følge opp Stortingets erklærte ønske og sikre at C-MAP og evt. andre private aktører i fremtiden kan konkurrere med PRIMAR på likeverdige vilkår.